Naszkicowac i nazwac powierzchnie o rownaniu
Kosmi: Naszkicować i nazwać powierzchnię o równaniu:
y=√4−2x2−z2
Serdecznie proszę o pomoc.Nie bardzo wiem jak rozwiązać ten przykład
Prosze o jakies podpowiedzi
30 sie 16:27
Kacper: jajko
30 sie 16:28
Kosmi: Moze ktos podpowiedziec od czego zaczyna sie rozwiazanie takiego zadania?
Po wymnozeniu stronami przez "kwadrat" mamy
y2=4−2x2−z2
co dalej?
30 sie 16:36
Reham: z2=−y2−2x2+4
z2=−(y2+2x2)+4
z=−√y2+2x2+2
Czyli będzie to stożek skierowany do dołu przesunięty o 2 w górę.
31 sie 16:25
Kosmi: Ale współrzędne także muszę uwzględnić ? dla x 2 a y 0 ?
2 wrz 14:28