pomocy
, określ dziedzinę funkcji f i naszkicuj jej wykres a następnie wyznacz zbiór
wartości tej funkcji, jeśli:
f(x)= √x2−10x+25, teraz tak, chcialem skorzystac z tego że √a2=IaI=a zatem √x2−10x+25=
√(x−5)2=Ix−5I=x−5 wiec Df=R , z wykresu wynika że ZWf również = R ale w odpowiedziach mam
ZWf=<,+∞), może mi ktoś wytłumaczyć jak wyznaczyc zbiór wartości na tym przykladzie?
| ≥ 0 dla każdego
tak?
|x−5| = x−5 dla x ≥ 5
|x−5| = −x+5 dla x < 5
f(x)=|x−5| to nie to samo co f(x)=x−5 !
Poczytaj teorię ! Nie możesz zapisać że |x−5|=x−5...