Granica ciągu
bezendu:
limn→∞sin√n+1−sin√n
Jak to zrobić ?
Mogę to rozbić na dwa ciągi z czego oba są ograniczone ale ?
30 sie 15:11
razor: wzór na różnicę sinusów najpierw a potem się pobawić chwilę
30 sie 15:14
bezendu:
Ok, zaraz zobaczymy co z tego wyjdzie.
30 sie 15:20
bezendu:
Dzięki razor, wyszło poprawnie.
30 sie 15:34
razor:
30 sie 15:35
Kris: Napisze tutaj zeby spamu nie robic
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
limn→∞ = [ n( |
| + |
| + |
| + ... + |
| ] |
| | n2+1 | | n2+2 | | n2+3 | | n2+n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Ograniczylem z dolu ciagiem n( |
| + |
| + |
| + ... + |
| ) = |
| | n2+n | | n2+n | | n2+n | | n2+n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
i z gory n( |
| + |
| + ... + |
| ) = n2 * |
| |
| | n2 | | n2 | | n2 | | n2 | |
I zastanawiam sie czy dobrze to zrobilem
30 sie 16:01
bezendu:
z twierdzenia o 3 ciągach wychodzi mi, że g=1
30 sie 16:07
bezendu:
Kris Banasia robisz ?
30 sie 16:18
Piotr 10: Ja to bym tak zrobił
| | 1 | | 1 | | 1 | |
n* ( |
| + |
| +....+ |
| ) − z dołu |
| | n2+n | | n2+n | | n2+n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
n ( |
| + |
| +....+ |
| ) − z góry |
| | n2+1 | | n2+1 | | n2+1 | |
Wtedy wyjdzie 1.
30 sie 16:20
Kacper:
30 sie 16:26
Piotr 10: Moje czy Krisa ?
30 sie 16:36
WueR:
Oba.
30 sie 20:16