Matma
Blue: | | 5 | |
Jeśli sinα=− |
| , to cos(90+α) jest równy: |
| | 13 | |
Wiem ze wzorów redukcyjnych, że cos(90+α) = −sinα [czyli odp. A], ale musiałam do nich
zajrzeć...
Co jeśli nie pamiętam tych wzorów

Powie mi ktoś jak mam to obliczyć bez znajomości wzorów
redukcyjnych

30 sie 13:38
Piotr 10: A czytałaś wyjaśnienie Gustlika w komentarzach ? To bardzo pomaga, nie trzeba uczyć się
wzorów na pamięć.
30 sie 13:39
Blue: Nie czytałam, dasz link?
30 sie 13:41
30 sie 13:42
Blue: a bo li idzie obliczyć z tych wzorów na cos różnicy

Tak

O to chodzi?
30 sie 13:42
Blue: Bardzo dziękuję
30 sie 13:43
Piotr 10: Nie.
30 sie 13:43
Piotr 10: Proszę
30 sie 13:43
Blue: Piotr, jak to nie, ale popatrz : cos(90+α) = cos90cosα −sin90sinα = 0− 1*sinα = −sinα, czyż
nie?
30 sie 13:46
Blue: tzn nie wzór na różnicę, ale na sumę w tym przypadku
30 sie 13:46
Piotr 10: Tak idzie, miałem na myśli co innego
30 sie 13:48
Blue:
30 sie 13:54
Kacper: Ja uczyłem się wzorów redukcyjnych (32) 5 minut, ale trzeba znać technikę
30 sie 15:27
PW: Na właśnie, sposób Blue z 13:46 to piękny przykład skomplikowanej metody do prostego
zagadnienia.
A wzory redukcyjne to reguła "kiedy zamieniamy na kofunkcję" plus wierszyk.
Inni po prostu rysują na kole trygonometrycznym i widzą.
30 sie 16:46
30 sie 17:26
pigor: ..., ...

kontynuując myśl
PW
cos(90o+α)= (cosinus przechodzi na kofunkcję sinα, bo 1*90
o
ze znakiem −, bo (90
o+α)∊ II ćwiartki), czyli
= −sinα= −(−
513)=
513
30 sie 17:41
Mila:
Czy do II ćwiartki?
30 sie 18:58
pigor: ..., o kurde, faktycznie dany sinus jest ujemny (nie zauważyłem), a
"moja" metoda jest na pewno dobra dla α∊ I (kąta ostrego), a tu mamy tak :
α∊III lub IV ćwiartki, więc kąt α+90
o= 90
o+α ∊ iV ćw. lub I ćw, a w tych ćw.
cos(90o+α)>0, czyli miałem chyba ...

szczęście. ...
30 sie 20:13