Pokazać, że jeśli macierz A^3 = 0 to...
Karolina: Witam
Szukałam podobnego zadania, ale nic mi się nie udało znaleźć. Czy mogłabym poprosić o wskazówkę
jak zabrać się za zadanie tego typu:
Pokazać, że jeśli A3 = 0 to (1−A)−1 = 1 + A + A2
30 sie 13:24
daras: a w Algebrze Żakowskiego albo Stanisza , nie wspominając już o Sierpińskim też nie znalazłaś
?
30 sie 16:42
pigor: ..., widzę to tak : pod 1 "kryje się" − macierz jednostkowa I
a 0 to macierz zerowa i wiadomo, że A
−1A= AA
−1=1 więc
A3=0 i
(1−A)−1=1+A+A2 /*(1−A) ⇒ (1−A)
−1*(1−A)=(1+A+A
2)*(1−A) ⇒
⇒ 1=1−A+A−A
2+A
2−A
3 i A
3=0 ⇒ 1=1−0 ⇔
1=1 c.n.w. . ..
30 sie 16:47