Przekształcenia prostej
123: Napisz równanie obrazu prostej l: 2x−3y+1=0 w przekształceniach:
a) translacji o wektor u=[−3;2]
b) symetrii względem prostej x=−3
c) symetrii środkowej o środku K=(1;−2)
proszę o jasne wytłumaczenie
30 sie 13:18
30 sie 16:33
Mila:

a) translacja .
Obrazem prostej jest prosta równoległa do danej prostej
2x−3y+1=0
Wybieram punkt należący do prostej l,
x=1 to 2−3y+1=0⇔y=1
P=(1,1)→T
[−3,2]→P'=(1−3,1+2)=(−2,3)
równanie prostej m równoległej do l:
m: 2x−3y+D =0 i P'∊m⇔2*(−2)−3*3+D=0⇔−4−9+D=0
D=13
m: 2x−3y+13=0 równanie prostej po translacji
================================
II sposób
3y=2x+1
| | 2 | | 1 | |
f(x)= |
| x+ |
| funkcja liniowa |
| | 3 | | 3 | |
Wzór po translacji o wektor [−3,2]:
g(x)=f(x+3)+2⇔
3y=2x+13⇔2x−3y+13=0
===============
III sposób
Wzory na współrzędne punktów po translacji o wektor [−3,2]
x'=x−3
y'=y+2
⇔x=x'+3 i y=y'−2 podstawiamy do równania 2x−3y+1=0
2(x'+3)−3(y'−2)+1=0⇔
2x'−3y'+13=0
Opuszczamy znaczki(')
2x−3y+13=0
===============
30 sie 17:48
pigor: ..., czyli IV. ...

krótko
2x−3y+1=0 i T[−3,2] ⇒ 2(x+3)−3(y−2)+1=0 ⇒
⇒ 2x+6−3y+6+1=0 ⇔
2x−3y+13=0 . ...
30 sie 17:56
Kacper: Ja lubię sposób V
30 sie 18:40
pigor: ..., a może jeszcze krótko :
c) 2x−3y+1=0 i S (1,−2) ⇒ 2(2*1−x)−3(2*(−2)−y)+1=0 ⇔
⇔ 2(2−x)−3(−4−y)+1=0 ⇔ 4−2x+12+3y+1= 0 ⇔
2x−3y−17=0 . ...
30 sie 18:46
pigor: ..., S (x= −3)= T[2*(−3), 0] ◯ SOy , czyli złożenie :
b) 2x−3y+1 i SOy ⇒ 2(−x)−3y+1= 0 ⇔ −2x−3y+1=0 ⇒
⇒ 2x+3y−1=0 i T[−6,0] ⇒ 2(x+6)+3y−1=0 ⇔ 2x+3y+11=0 .
30 sie 19:36
123: pigor napisał: " ..., a może jeszcze krótko : c) 2x−3y+1=0 i S (1,−2) ⇒
2(2*1−x)−3(2*(−2)−y)+1=0 ⇔ ⇔ 2(2−x)−3(−4−y)+1=0 ⇔ 4−2x+12+3y+1= 0 ⇔ 2x−3y−17=0"
wg odpowiedzi powinno być:
c) 2x−3y+1=0 i S (1,−2) ⇒ 2(
x−2*1)−3(
y−2*(−2))+1=0
...
2x−3y=15
P.S.
Dzięki za pomoc!
1 wrz 15:13