płaszczyzna styczna do wykresu funkcji
oja: Znajdź płaszczyznę styczną do wykresu funkcji f(x,y)=√xylnx w punkcie (e,e,e).
30 sie 11:44
MQ: Hiperpowierzchnia:
z=√xylnx
jest wykresem funkcji.
Po prrzekształceniu mamy:
F(x,y,z)=z−√xylnx=0
Gradient F jest wektorem normalnym do hiperpowierzchni.
Czyli robisz tak:
1. Liczysz gradient F.
2. Podstawiasz wartości zadanego punktu − dostajesz wsp. wektora normalnego w tym punkcie.
3. Jest to też wektor normalny do płaszczyzny stycznej, więc od razu masz wsp. A, B, i C
płaszczyzny.
4. Wsp. D płaszczyzny wyliczasz z faktu, że zadany punkt musi też należeć do tej płaszczyzny.
30 sie 13:23