matematykaszkolna.pl
Układ równań MMm: Mam takie zadanie: Dla jakich "a" układ ma nieskończenie wiele rozwiązań: x+ay+z=1 x+2y+z=2 x+y−z=−2 Próbowałem to zrobić ale wychodziła mi sprzeczność. Proszę o pomoc.
30 sie 11:18
pigor: ..., układ Cramera 3x3 , więc policz 3 wyznaczniki W,Wx,Wy i znajdź wartości parametru a takie, że W=0 i (Wx=0 lub Wy=0), czyli (W=0 i Wx=0) lub (W=0 i Wy=0) . ...emotka
30 sie 11:30
Mari: Tak ale wyznacznik W=−4+2a. Z tego wynikałoby że a=2 zatem sprzeczność.
30 sie 11:33
pigor: ...o.k. to oznacza, że wtedy układ może być sprzeczny, ale nie musi; no to teraz licz Wx i zobacz co napisałem wyżej, a więc sprawdź czy także dla a= −2 zeruje się Wx, jeśli tak. koniec zadania i masz odp. ale jeśli nie, to licz Wy i sprawdź czy dla a=−2 może Wy=0 i myśl patrząc na moją alternatywę w poście z godziny 11 : 30. ... emotka powyżej
30 sie 11:42
Mari: Policzyłem Wx i wszystkie "a" się skróciły i Wx=3 a Wy=−2 Sprawdzałem obliczenia i raczej się nie pomyliłem.
30 sie 11:52
Mari: Obliczyłem również Wz=−7+4a Ale nie może się jednocześnie zerować W i Wz.
 7 
Dla a=2 ukł sprzeczny, dla a=

oznaczony.
 4 
30 sie 12:22
daras: emotka
30 sie 17:14
pigor: .. no i bardzo dobrze (ja oczywiście ...emotka "zapomniałem" o zmiennej z, ale ładnie sam sobie poradziłeś), a więc jak rozumiem wszystkie literki a się zredukował do 0a (zera) , bo skrócić to się może ułamek, a więc odp.] nie istnieje parametr a dla których ma wiele rozwiązań, czyli dany układ nie może być nieoznaczony (układem równań zależnych) i tyle o ile nie pomyliłeś się w rachunkach, bo mnie się nie chce liczyć tych W . ...emotka
30 sie 17:51