Układ równań
MMm: Mam takie zadanie:
Dla jakich "a" układ ma nieskończenie wiele rozwiązań:
x+ay+z=1
x+2y+z=2
x+y−z=−2
Próbowałem to zrobić ale wychodziła mi sprzeczność.
Proszę o pomoc.
30 sie 11:18
pigor: ..., układ Cramera 3x3 , więc policz 3 wyznaczniki W,Wx,Wy
i znajdź wartości parametru a takie, że
W=0 i (W
x=0 lub W
y=0), czyli (W=0 i W
x=0)
lub (W=0 i W
y=0) . ...
30 sie 11:30
Mari: Tak ale wyznacznik W=−4+2a.
Z tego wynikałoby że a=2 zatem sprzeczność.
30 sie 11:33
pigor: ...o.k. to oznacza, że wtedy układ może być sprzeczny, ale nie musi;
no to teraz licz W
x i zobacz co napisałem wyżej, a więc
sprawdź czy także dla a= −2 zeruje się W
x, jeśli tak. koniec zadania
i masz odp.
ale jeśli nie, to licz W
y i sprawdź czy dla a=−2 może W
y=0 i myśl

patrząc na moją alternatywę w poście z godziny 11 : 30. ...

powyżej
30 sie 11:42
Mari: Policzyłem Wx i wszystkie "a" się skróciły i Wx=3 a Wy=−2
Sprawdzałem obliczenia i raczej się nie pomyliłem.
30 sie 11:52
Mari: Obliczyłem również W
z=−7+4a
Ale nie może się jednocześnie zerować W i W
z.
| | 7 | |
Dla a=2 ukł sprzeczny, dla a= |
| oznaczony. |
| | 4 | |
30 sie 12:22
daras:
30 sie 17:14
pigor: .. no i bardzo dobrze (ja oczywiście ...

"zapomniałem" o zmiennej z,
ale ładnie sam sobie poradziłeś), a więc jak rozumiem wszystkie literki a się
zredukował do 0a (zera) , bo skrócić to się może ułamek, a więc
odp.] nie istnieje parametr a dla których ma
∞ wiele rozwiązań, czyli dany
układ nie może być nieoznaczony (układem równań zależnych) i tyle
o ile nie pomyliłeś się w rachunkach, bo mnie się nie chce liczyć tych W . ...
30 sie 17:51