TRYGONOMETRIA
Blue: zad.1 Iloczyn wszystkich liczb całkowitych należących do zbioru wartości funkcji y= 5 −2cos
2x
jest równy :
A. 2520
B. 210
C. 120
D.60
| | x | | x | |
zad.2 Najmniejsze dodatnie miejsce zerowe funkcji f(x) 4sin |
| cos |
| −√2 jest równe: |
| | 4 | | 4 | |
| | π | |
zad.3 Dla każdego α wyrażenie sin5αcos4α+cos( |
| −α)−cos5αsin4α jest równe: |
| | 2 | |
A. cos9α +sinα
B. 0
C. 2sinα
D. sin9α−sinα
zad.4 Dla każdego α suma cosα+cos3α jest równa:
A. 2cos4α
B. 2cosαcos2α
C. 2sinαcos2α
D. 2sinαcos2α
Bardzo proszę o pomoc z tymi zadankami, dawno nie uczyłam się trygonometrii, więc już trochę
zapomniałam...
Zadanie 4 rozwiązałam i wyszło mi B, jednak robiłam to po prostu podstawiając jakieś tam
argumenty

Ale zapewne da się to wyrażenie jakoś przekształcić i wyjdzie odp.

[dwie odp.
podali takie same − C i D]
Z góry dzięki za pomoc!
30 sie 10:22
Kacper: 1. jaki jest zbiór wartości funkcji f(x)=cos2x?
30 sie 10:24
Blue: (0,1)?
30 sie 10:33
Blue: <0,1>
30 sie 10:34
Kacper: A jak policzyłaś?
30 sie 10:47
Piotr 10: I jak masz coś zrobione już ?
30 sie 12:02
Blue: No właśnie nie mam nic, nie umiem szczerze mówiąc, liczę na Waszą pomoc

Tylko to 4 zrobiłam,
ale to tak wiecie...
To jak? Pomożecie

30 sie 13:03
Blue: Kacper a mógłbyś mi narysować wykres funkcji cos
2x?
30 sie 13:04
ICSP: 0 < cos2x < 1
Teraz poprzekształcaj tak aby w środku było −2cos2x + 5
30 sie 13:07
bdziumzde5: 0 ≤ cos2 x ≤ 1
0 ≥ −2cos2 x ≥ −2
5 ≥ 5 −2cos2 x ≥ 3
I = 3*4*5=60
30 sie 13:08
bdziumzde5: | | x | | x | | 2x | | √2 | |
4sin |
| cos |
| −√2 = 2sin |
| − √2 = . sin{x}{2} = |
| stad |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
30 sie 13:10
bdziumzde5: Dla każdego α suma cosα+cos3α jest równa: masz gotowy wzor na to
30 sie 13:11
bdziumzde5: sin5αcos4α+cos(π/2−α)−cos5αsin4α = sin5αcos4α−cos5αsin4α+cos(π/2−α)=sin(5α−4α) + sin a =
2sina
30 sie 13:12
Blue: Dziękuję za rozwiązanie zadania pierwszego

Czyli zbiór wartości wygląda tak: <3,5>?
30 sie 13:18
Blue: W tym drugim wykorzystujemy wzór sin2x= 2sinxcosx, tak?
30 sie 13:23
Blue: Czyli w drugim zadaniu wyjdzie D
30 sie 13:27
Blue: W tym trzecim w odpowiedziach jest A, a nie C...
30 sie 13:29
Blue: ale to jest chyba jakiś błąd w książce jak zwykle...
30 sie 13:30
Kacper: Wszystkie zrobione zadanka?
30 sie 15:28
Blue: Tak, tak

Tylko to 4 nie umiem inaczej, jak podstawiając
30 sie 16:05
Piotr 10: a wzór na sumę kosinusów znasz ?
30 sie 16:07
Kacper: ja nie
30 sie 16:27
daras: a skad, jej nawet poszukać sie w tablicach nie chce
30 sie 16:28
Blue: Już rozumiem jak zrobić to 4

Zapomniałam o tym wzorze, a teraz już wiem , o który chodzi
30 sie 19:16
Blue: Daras, ale ten wzór jest na samym końcu,a poza tym ja korzystałam ze starych tablic i dopiero
potem się zorientowałam, że to jest w nowych
30 sie 19:17
daras: nie wiem co jest w nowych, bo już stary jestem
31 sie 10:28