matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dla jakiego x wartośc wyrażenia
Paweł:
1
dla jakiego x wartość wyrażenia 1 +
jest równa 1,52?
1
1+
1 +
1
x
Ta pierwsza "1" jest: 1+ (cały ułamek)
29 sie 23:16
Eta:
x=12
29 sie 23:27
Mila:
To licz od dołu. x=12
29 sie 23:29
Eta:
1
x+1
pierwszy mianownik: 1+
=
x
x
x
jego odwrotność
x+1
x
teraz 1+
=..... i znów odwrotność
x+1
itd..............
3x+2
38
38
otrzymasz
=
, bo 1,52=
2x+1
25
25
29 sie 23:32
Paweł:
Rozumiem, dziękuje
30 sie 09:20