matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
lolol:
Ktoś pomoże i wytłumaczy
√
2
Wyznacz wartości parametru a, a∊R, dla których równanie (cosx−
)(sinx −a) = 0 ma 3
2
różne rozwiązania w przedziale <0,2∏>
29 sie 22:48
lolol:
prosze o pomoc
29 sie 22:59
PW:
√
2
cosx =
ma dwa rozwiązania, więc sinx = a musi mieć jedno. Wniosek:
2
sinx = 1 lub sinx = −1 (bo tylko dla takich liczb
a
równanie ma jedno rozwiazanie w przedziale [0, 2π].
29 sie 23:26
lolol:
dziękuje
29 sie 23:31