problem cauchego
ada: rozwiaz problem cauchego y'+ysinx=sinxcosx gdzie y(π/2)=−2. nie wiem jak sie za to zabrac
29 sie 22:25
Trivial:
Równanie jest liniowe, pierwszego rzędu.
y' + py = q
yj = Ce−∫pdx = Ce−∫sinx dx = Cecosx
Dalej uzmiennić stałą.
29 sie 22:38
Trivial: Albo metoda zgadywania: ys = cosx + 1 zdaje się działać. Zatem:
y = cosx + 1 + Cecosx
Pozostało obliczyć C, tak żeby y(π/2) = −2 → C = −3.
29 sie 22:45
ada: dzieki, zrobilam

w sumie bylo proste,ale to chyba przez zbyt dlugi brak kontaktu z
rownaniami rozniczkowymi i przez niespodziewany widok sinusow cosiunsow moj mozg sie po prostu
zaczal bronic i przestal myslec
29 sie 22:59