Prosba
5-latek: Witaj
Saizou 
Mam nadzieje ze na jutro tez przygotujesz mi jakas nierownosc do rozwiazania gdzie mozna bedzie
wykorzystac srednie . Te ostatnie dwa przyklady byly pouczajace
29 sie 21:41
Saizou: oczywiscie, poszperam w moich kartkach, ale to jutro, bo dzisiaj mi sie nie chce, albo sam cos
wymysle
29 sie 22:17
Eta:
Witam

zad1/ Wykaż,że dla a, b,c>0 takich,że a
2+b
2+c
2=
√3
zachodzi nierówność a
2b
2+b
2c
2+a
2c
2 ≤1
zad2/
| | 1 | | 1 | |
dla a,b>0 zachodzi (a+b)( |
| + |
| )≥4 |
| | a | | b | |
| | 2xy | |
zad3/ dla x.y>0 i x≠y zachodzi √xy> |
| |
| | x+y | |
zad4/ dla dowolnych rzeczywistych a, b
a(a+2b) ≥ (6−3b)*b −17
zad5/ dla dodatnich x,y,z
| | xy | | xz | | yz | |
|
| + |
| + |
| ≥ x+y+z |
| | z | | y | | x | |
zad6/ Dla a,b,c >0 takich ,że a
3+b
3+c
3= 81
zachodzi a+b+c ≤9
Powodzenia
29 sie 22:30
5-latek: Dziekuje

Bede mial co robic przez kilka dni
Oczywiscie bede wstawial po kolei rozwiazania o ile mi sie uda rozwiazac a jak nie to poprosze
o pomoc
Ale
Eta zaczne od jutra (nie pogniewaj sie na mnie proszse)
29 sie 22:42
tom:
29 sie 23:06
zombi: To masz jeszcze ode mnie takie:
Zadanie 1. Liczby x,y,z > 0 spełniają warunek xyz = 1. Udowodnij, że
(x+2y)(y+2z)(z+2x) ≥ 27
Zadanie 2. Liczby dodatnie x
1,x
2,...,x
n spełniają warunek
x
1+x
2+...+x
n = 1
Wykaż, że
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )*(1+ |
| )*...*(1+ |
| ) ≥ (n+1)n |
| | x1 | | x2 | | xn | |
Zadanie 3. Wykaż, że dla x>0 i n∊ℕ zachodzi
| 1 | | xn | |
| ≥ |
| |
| 2n+1 | | 1+x+x2+...+x2n | |
Zadanie 4. Niech {a
n} będzie ciągiem arytmetycznym od wyrazach dodatnich wykaż, że
zachodzi
Zadanie 5. Udowodnij, że dla n∊ℕ zachodzi
Zadanie 6. Udowodnij, że jeśli liczby dodatnie a
k, dla k=1,2,...,n spełniają warunek
| | 1 | |
∑nk=1ak ≤ 1 to zachodzi ∑nk=1 |
| ≥ n2 |
| | ak | |
30 sie 00:03
Eta:
Ejj
zombi
5−latek się załamie
30 sie 00:09
zombi: Chciał się bawić w średnie to proszę bardzo

Nikt nie mówił, że będzie łatwo
30 sie 00:10
Eta:
30 sie 00:10
5-latek: Jak to mowia
Co Cie nie zlamie to Cie wzmocni 
Dojdziemy do tego ,Widzialem tez na allegro ksiazke Mitrowica Slynne nierownosci Moze warto
kupic ?
Po niedzieli do pracy ale mysle ze damy rade . dzisiaj tez po poludniu sprobuje zaczac zadania
od
Ety
30 sie 08:32
Kacper: To nie etap liceum, tylko olimpijski.
30 sie 09:01
zombi: Kacper mówisz o tej książeczce czy o zadaniach?
30 sie 10:36
Kacper: Zadaniach (o jakiej książce mówisz?)

Na zajęciach takich się nie robi
30 sie 10:48
zombi: O tej podanej przez 5−latka, tylko autor mi się nie zgadza bo Słynne nierówności to książka
Kourliandtchik. Te co mu podałem to 2 pierwsze z Kółka Matematycznego Dla Olimpijczyków
Henryka Pawłowskiego a pozostałe z książki Zadania z analizy matematycznej 1 Kaczor Nowak.
30 sie 10:54
5-latek: Sprobujemy zrobic zadanie nr 1 od
Ety Saiziou widze ze jestes na forum wiec mam
nadzieje ze wrazie czego pomozesz

Tresc zeby nie skakac : Wykaz ze dla a,b,c >0 i
takich ze a
2+b
2+c
2=
√3 zachodzi nierownosc a
2b
2+b
2c
2+a
2c
2 ≤1Najpierw moze moje
przemyslenia co do tej nierownosci Ten skladnik
a2b2+b2c2+a2c2 wskazywalby nam na
serdnia kwadratowa ale znowu srednia kwadrtowa nie moze byc mniejszsa lub rownia od innych
srednich Teraz to
wykaz ze mamy a b c >0 wskazuje ze mamy 3 liczby wiec mozna byloby
wziac srednia arytmetyczna tych liczbAle nie moge napisac przeciez tak
| | a+b+c | |
√U{a2b2+b2c2+a2c2}{3} ≤ |
| bo to przeciez jest nieprawda |
| | 3 | |
Natomiast jesli wezme srednia arytmetyczna tych liczb to ten skladnik a
2b
2+b
2c
2+a
2c
2
wskazywalby na srednia geometryczna (ale nie wiem jak ja zapisac )
| | 3 | |
lub srednia harmoniczna tak zapisana |
| bo obir te srednie sa |
| | a2b2+b2c2+a2c2 | |
mniejszse od sredniej arytmetycznej
Wiec proszse o wskazowke ktory moj sposob rozumowania jest dobry .
31 sie 11:42
5-latek: Bardzo prosze o podpowiedz
31 sie 13:43
5-latek: Musze to napisac Podbijam
31 sie 14:52
Saizou :
najpierw sprostowanie, średnia kwadratowa może być mniejsza od innych średnich

poczytaj np. o średnich rzędu n
31 sie 16:30
Saizou : a jak na razie Ci nic nie przychodzi na myśl, omiń tę nierówność i weź się za inne, może Cię
coś oświeci xd
31 sie 16:35
5-latek: Czesc A gdzie mam o tym przeczytac ?
Saizou tak jak pisalem bedzie srednia arytmetyczna bo mamy 3 liczby abc i teraz jak amy 3
liczby to musi byc srednia geometryczna ale 3 stopnia (nie wiem jak ja zapisac tutaj)
31 sie 19:51
5-latek: | | a+b+c | |
Bysmy mieli tak |
| ≤ no wlasnie |
| | 3 | |
31 sie 19:52
Saizou :
wygoogluj sobie "średnia potęgowa rzędu n"
a tym zadankiem pokombinuj jeszcze, jak nie będziesz umiał, został je i jedź inne, może cię
oświeci po drodze xd
31 sie 20:10
5-latek: Wiesz ja wole jednak kartki przewracane ale tam tez oczywiscie popatrze .
Teaz zadanie nr 2
| | 1 | | 1 | |
dla ab>0 zachodzi (a+b)( |
| + |
| )>=4 bez srednich to latwo bo suma liczby i jej |
| | a | | b | |
odwotnosci >=2 ale ze srednimi to o wiele trudniej
Skorzystam tu ze sredniej arytmetycznej i harmonicznej
Zapisze to tak
| | a+b | | 2 | |
( |
| )>= |
| i po wymnozeniu na krzyz dostane |
| | 2 | | | |
31 sie 20:44
5-latek: Reszte te od Ety sa dla mnie za trudne , Brak teorii i praktyki . I tyle
31 sie 20:56
zombi: Zadanie 3 dasz radę.
31 sie 21:07
5-latek: Witaj zombi
Jak patrze na zadamnie 3 to wychodzi mi ze srednia geometryczna jest wieksza od sredniej
harmonicznej ale to tylko jak patrze.
Ale jat to zapisac to najzwyczajniej nie wiem
31 sie 21:12
zombi: Dobrze widzisz. Teraz udowodnij, że zachodzi GM−HM
31 sie 21:18
5-latek: MIalem kiedys do udowodnienia taka nierownosc
| | 2 | |
√ab>= |
| i wlasnie doszsedlem do tej postaci |
| | 1/a+1/b | |
| | 2ab | |
√ab>= |
| normalnie to wiem jak to udowodnic ale wykorzystujac srednie to nie wiem |
| | a+b | |
31 sie 21:22
Saizou :
korzystasz ze średniej Gm≥Hm
i przekształć prawą stronę xd
31 sie 21:57
Saizou : a zad.6 ładny przykład na średnią potęgową rzędu n
31 sie 22:10
5-latek: No tak .
Jesli znasz literature gdzie to jest dobrze omowione i rozwiazane troche przykldow to proszse
napisz
31 sie 22:13
Saizou :
ale na prawdę nie trzeba aż tak się w to zagłębiać

średnia potęgowa rzędu n
| | a1n+a2n+a3n+...+akn | |
Śrn=n√ |
| |
| | k | |
gdzie
n− rząd średniej
k− ilośc składników średniej
i zachodzi nierówność
Śrn+1≥Śrn
ponad to dla
n= –1 to średnia harmoniczna
n= 0 to średnia geometryczna
n=1 to średnia arytmetyczna
n=2 to średnia kwadratowa
31 sie 22:19
5-latek: wlasnie teraz czytalem o tym na google .
Do zadania wroce jutro .bo musze to jeszce przemyslec ,
Jeszcze tylko pytanko do tego
tutaj mamy a3 b3 i c3 wiec rzad sredniej to 3 a jesli by bylo a4 b4 i c4 to rzad
sredniej bedzie 4 ?
I jeszcze takie Napisales zzachodzi nierownosc Srn+1>=Srn
mam to rozumiec ze np srednia rzedu 4 jest wieksza lub rowna sredniej rzedu 3 .
31 sie 22:39
Saizou :
dokładnie, ale pamiętaj też o przechodności xd
śr
5≥śr
3 itp.
np.
31 sie 22:45
5-latek: I jeszce chodzilo mi o jakies ksiazki gdzie jest pokazane jak rozwiazywac takie nierownosci i
troche tych zadan jest rozwiazanych bo pewnie jakies metody sa pokazane
31 sie 22:46
31 sie 22:48
5-latek: Ten post z godz 22:45 duzo wyjasnil
dzieki

Moze zle sie wyrazilem ale chodzi mi o ksiazki gdzie pokazane jest rowiazanie zadan ze
srednich w ogole
31 sie 22:49
5-latek: Juz dodaje to do ulubionych i postarm sie w najblizszym czasie zapytac .
31 sie 22:51
Saizou :
ja nie dysponowałem takimi, zapytaj lepiej zombiego albo Kacpra, mnie uczyła Eta
i Godzio a i czasami pigor
31 sie 22:52
5-latek: Dobrze. przy okazji zapytam
31 sie 22:59
Saizou : to teraz zrób zadanko nr. 6
31 sie 23:00
5-latek: wedlug mnie skorystamy ze srdniej atrymetycznej trzech liczb i sredniej potegowej rzedu 3
czyli
| a+b+c | | a3+b3+c3 | |
| <=3√ |
| po podniesieniu do potegi 3 |
| 3 | | 3 | |
| (a+b+c)3 | |
| <=27 pomoz dalej |
| 27 | |
31 sie 23:14
Saizou :
Dla a,b,c >0 takich ,że a
3+b
3+c
3= 81
zachodzi a+b+c ≤9
napisałeś że
| | a3+b3+c3 | | a+b+c | |
3√ |
| ≥ |
| podstawmy nasze załozenie |
| | 3 | | 3 | |
chyba już wystarczająco pomogłem
31 sie 23:19
5-latek: tak

dalej
czemu sobie tak bardzo utrudnilem (po prostu pozostalo ze sredniej arytmetycznej i potegowej
)
Dziekuje za dzisiaj
31 sie 23:30
Saizou :
proszę, choć i tak dalej twierdzę ze nie umiem aż tak dobrze średnich jak bym chciał, ale takie
zycie
31 sie 23:32
5-latek: Jeszce jestes mlody . Studia przed Toba .Nauczysz sie
31 sie 23:34
Saizou : powiedzmy
31 sie 23:35
5-latek: Wracajac do zadania nr 1 czyli dla abc>0 i takich ze a
2+b
2+c
2=
√3zachodzi nierownosc
a
2b
2+b
2c
2+a
2c
2<=1
Po podarowaniu sobie sredniej kwadratowej zastosuje srednia harmoniczna i srednia
arytmetyczna
Czyli
dochodze teraz do momentu gdzie dalej nie wiem jak
czyli 9a
2b
2c
2<=
√3abc
1 wrz 15:38
5-latek: Co robie zle ze to nie chce mi wyjsc ?
1 wrz 19:57
zombi: Ja bym to pokazał w ten sposób:
Skorzystamy z tożsamości
x
2 + y
2 + z
2 ≥ xy + xz + yz (udowodnij ją), gdzie x=a
2, y=b
2, z=c
2
⇔
a
4 + b
4 + c
4 ≥ a
2b
2 + a
2c
2 + b
2c
2 | +2(a
2c
2 + b
2c
2)
⇔
a
4 + b
4 + c
4 + 2(a
2c
2 + b
2c
2) ≥ 3(a
2c
2 + b
2c
2)
⇔
(a
2+b
2+c
2)
2 ≥ 3(a
2c
2 + b
2c
2)
⇔
| | (a2+b2+c2)2 | | 3 | |
a2c2 + b2c2 ≤ |
| = |
| = 1 ckd |
| | 3 | | 3 | |
1 wrz 20:03
zombi: Oczywiście w drugiej,trzeciej,czwartej i piątej zamiast (a2c2+b2c2) ma być
a2c2+a2b2+b2c2
1 wrz 20:04
5-latek: Sprobuje to udowodnic ale po lekturze.
A z mojego da sie cos wyczarowac ? czy to nie te srednie ktore zastosowalem ?
1 wrz 20:14
zombi: Hmmm ja tu bezpośredniej nierówności między średnimi w tym zadaniu nie widzę.
Co najwyżej do udowodnienia tożsamości
x2+y2+z2 ≥ xy+xz+yz dla x,y,z>0
można wykorzystać nierówności między średnimi
1 wrz 20:31
Saizou :
a
2+b
2+c
2=
√3 /
2
a4+b4+c4=3−2(ab)
2−2(ac)
2−2(bc)
2
=========================+
a4+b4+c4≥(ab)
2+(ac)
2+(bc)
2
3−2(ab)
2−2(ac)
2−2(bc)
2≥(ab)
2+(ac)
2+(bc)
2
3≥3[(ab)
2+(ac)
2+(bc)
2]
1≥(ab)
2+(ac)
2+(bc)
2
1 wrz 20:38
Kacper: Nudzi wam się ?
1 wrz 20:39
5-latek: To jest jednak za ciezkie juz dla mnie .
Odpuszczam to sobie na jakis czas . Pewnie do tego wroce .
Poczytam lekture od Mili i zobacze czy bede sie w to dalej bawil .
dziekuje CI za pomoc ktora do tej pory mi udzielies
Rowniez dziekuje Saizou za pomoc .
1 wrz 20:40
zombi: Właśnie o to mi chodziło co
Saizou napisał. Nierówność rozbita na 3 mniejsze dla 2
składników, kolejno a
4,b
4; a
4,c
4; b
4,c
4
AM−GM
| a4+b4 | |
| ≥ a2b2 sumując 3 mamy udowodnioną nierówność |
| 2 | |
a
4+b
4+c
4 ≥ a
2b
2 + a
2c
2 + b
2c
2, co jest przypadkiem nierówności o której wspominałem
dla x=a
2, y=b
2, z=c
2.
1 wrz 20:41
5-latek: czesc
Kacper
Chcialem pobawic sie w srednie w nierownosciach .
Do tej pory byly latwe do odgadniecia ,
Jednak te sa juz dla mnie trudne na razie odpuszczam , Takze niektore przeksztalcenia tez mnie
zatrzymuja . trudno .
Jak CI poszsedl 1 dzien w przacy ?
1 wrz 20:46