reszta z dzielenia
5-latek: Milu to jest to zadanie o ktorym pisalem w poprzednim watku
Oblicz reszte z dzielenia 573834przez 19
29 sie 21:36
Mila:
Podpowiedź:
57383=19*3020+3
Dwa razy wzór skróconego mnożenia .
29 sie 22:02
tom:
Na resztę ma wpływ tylko 34=81 ⇒ 81:19=4*19+5
R=5
29 sie 22:04
Trivial:
Proponuję − jak zawsze − trywialną i przyjemną arytmetykę modularną.
573834 = (19*3020 + 3)4 ≡ 34 = 81 ≡ 5 (mod 19)
29 sie 22:06
5-latek: bede zgadywal
jesli zastosuje wzor (a+b)2 czyli (19*3020+3)2 ale nie wiem co mi to da
29 sie 22:14
5-latek: Trivial nie znam tej arytmetyki i dlatego chce to jakos bez niej rozwiazac
29 sie 22:19
Trivial:
Tu nie trzeba stosować wzoru skróconego mnożenia. Wystarczy fakt, że:
R19 − reszta z dzielenia przez 19.
R19[(19k + 3)*n] = R19[19kn + 3n] = R19[3n]
Gdzie n jest dowolną liczbą całkowitą. Potęgowanie to wielokrotne mnożenie, czyli
R19[(19k + 3)4] = R19[34] = ...
29 sie 22:19
Trivial:
W ramach wyjaśnienia:
R19[(19k + 3)4] = R19[(19k + 3)(19k + 3)(19k + 3)(19k + 3)]
= R19[(3)(19k + 3)(19k + 3)(19k + 3)]
= R19[(3)(3)(19k + 3)(19k + 3)]
= R19[(3)(3)(3)(19k + 3)]
= R19[(3)(3)(3)(3)]
= R19[34]
29 sie 22:23
Trivial: W tym przykładzie k = 3020.
29 sie 22:24
Mila:
Witaj Trivial, Kolega nie chce rozwiązania z modulo.
(19*3020+3)2 , zapiszmy 3020=k
[(19k+3)2]2=[192*k2+2*19k*3+9]2=
=[19*(19k2+6k)+9)2=(19m+9)2= gdzie m=(19k2+6k)∊N
=192*m2+2*19m*9+81 =192*m2+2*19m*9+4*19+5=19n+5, n=...∊N+
Albo z dwumianu Newtona
(19m+3)4=(19m)4+......+19m*33+81 pozostałe składniki są podzielne przez 19, zatem wystarczy
rozpisać 81.
29 sie 22:26
Trivial: Witaj,
Milu. Przedstawiłem także rozwiązanie alternatywne.
29 sie 22:27
5-latek: Bardzo CI dziekuje za szczegolowe wyjasnienie
Ale jesli bym chcial skorzystac ze wzrow skroconego mnozenia tak jak pisala Mila to
(19*3020+3)2 to juz wyjda bardzo duze liczby , Masz na to pomysl ?
29 sie 22:28
Mila:
Ja tylko tłumaczyłam dlaczego podaję mój sposób 22:02
Twoje rozwiązania są bardzo ładne.
29 sie 22:29
Trivial: Mila już napisała.
29 sie 22:30
5-latek: Po pierwsze dziekuje
Po drugie czemu ja zawsze wszystko chce rozwiazywac na zywca ?
29 sie 22:34
Mila:
Jesteś w pewnych sytuacjach zbyt precyzyjny.
29 sie 22:37
5-latek: Milu dostalem przed chwila od Ety zadanka do rozwiazania z nierownosci ze srednich
Ladnie jej podziekowalem ale bedzie troche trudno
29 sie 22:45
Eta:
Ejj "małolatku"

to bardzo łatwe zadania ( może chcesz trudniejsze?
29 sie 23:04
Mila:
Witaj Eta, nie dręcz 5−latka.
29 sie 23:09
5-latek: Na razie wystarczy
Eta te co mi dalas

Pozniej oczywiscie poproszse o te trudniejsze
29 sie 23:10
Eta:
Mam "ubaw"
29 sie 23:10
bezendu:
29 sie 23:11
Eta:
5−latku podziwiam Cię i ...... uwielbiam

zadawane przez Ciebie pytania
29 sie 23:12
Eta:
Co chcesz
bezendu?

?
29 sie 23:13
bezendu:
Pierwsze po lewej
29 sie 23:14
Eta: 
jakie jest prawdopodobieństwo,że nie zjesz ...robaczka?
29 sie 23:16
bezendu:
50% na 50% ja czekam Na Twoją odpowiedź w innym temacie

odnośnie matury
29 sie 23:17
Mila:
Oj, to jakies podejrzane sprawy Ety i bezendu.
Bezendu Geometria R3 już zacząłeś?
29 sie 23:23
bezendu:
Nie, w tym tygodniu dopiero skończyłem z pracą. Nie było na to czasu, nawet granic ciągu nie
mam porządnie opanowanych. Od jutra się muszę za to zabrać bo większości tych twierdzeń nie
rozumiem i zastosować nie potrafię.
29 sie 23:25
bezendu:
Co w tej sytuacji Mila polecasz ?
29 sie 23:31
Eta:
Naukę
29 sie 23:34
bezendu:
Ale czego ?Bo nie wszystkiego na raz
29 sie 23:37
jakubs: Zadanka zadanka i tak
bez endu
29 sie 23:41
bezendu:
29 sie 23:45
Mila:
Ładnie powiedziane Jakubs.
bezendu, ćwicz umysł dalej przygranicach.
Popatrz na program studiów.
Nie martw się, wytłumaczymy.
29 sie 23:46
jakubs:
29 sie 23:55
bezendu:
Dobrze jutro, dziś już idę spać. Dzień pełen wrażeń. Dobranoc.
29 sie 23:56
jakubs: Dobranoc
30 sie 00:03