29 sie 19:21
PW: Wskazówka: cos jest funkcją ograniczoną.
29 sie 19:25
Radek:
o tym wiem, a dalej ?
29 sie 19:29
sushi_gg6397228:
3 ciagi
29 sie 19:30
WueR:
Mozna tez udowodnic, ze jezeli ciag xn jest ograniczony oraz yn zbiezny do zera, to wowczas:
xn*yn → 0.
29 sie 19:37
Radek: ?
29 sie 21:21
razor: | −1 | | cos(n2) | | 1 | |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| n−5 | | n−5 | | n−5 | |
29 sie 21:22
Radek:
Czemu z 3 ciągów akurat ?
29 sie 21:29
Mila:
Radek masz podane dwa sposoby:
1) z twiedzenia: Granica iloczynu ciągu dążącego do zera i ciągu ograniczonego jest równa 0.
| | 1 | |
|cos(n2)|≤1 zatem ciąg ograniczony, limn→∞( |
| )=0⇔ |
| | n−5 | |
2) Z tw. o trzech ciągach.
−1≤cos(n
2)≤1 / : (n−5) ( n−5>0 dla n >5, a przecież n→
∞)
| −1 | | cos(n2) | | 1 | |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| n−5 | | n−5 | | n−5 | |
ciągi "zewnętrzne":
| | −1 | | 1 | |
limn→∞( |
| )=0 i limn→∞( |
| )=0⇔ ciąg środkowy też dąży do 0 |
| | n−5 | | n−5 | |
============================================================
30 sie 21:34
Radek:
Dziękuję,zrozumiałem to już. Teraz z innymi się borykam problemami
30 sie 21:53
Mila:
.
30 sie 21:55
Radek:
Kiedy ogranicz się ciąg z góry i dołu i po co się to robi ?
30 sie 21:55
Mila:
Tak korzystamy z tw. o trzech ciągach.
30 sie 21:57
Radek: ?
30 sie 22:00
WueR:
Uzywajac tw. o trzech ciagach staramy sie znalezc takie ciagi (spelniajace zalozenia
twierdzenia), ktorych granice latwiej jest obliczyc. A ze jeden przyjmuje wieksze wartosci,
drugie mniejsze od tego, ktorego granicy poszukujemy, to rowniez jego granica tyle musi
wyniesc. O tym nietrudno sie przekonac chociazby intuicyjnie.
30 sie 22:06
Radek:
Ale mi chodzi o coś innego ? Pytanie 21:55 a nie wcześniejsze zadanie.
30 sie 22:06
WueR:
W przypadku "poprawnego" uzycia celem jest, jak powiedzialem − ulatwienie znalezienia danej
granicy.
Co do "poprawnosci" to mam na mysli niewykorzystywanie tw. do liczenia granic ciagow jak np.
xn = n.
30 sie 22:09
Radek:
takie coś
Mogę skorzystać z tego
30 sie 22:18
Mila:
Tam masz symbole Newtona?, to najpierw oblicz i przedstaw w prostszej postaci.
30 sie 22:29
Radek:
Tak. Symbole Newtona.
30 sie 22:33
Mila:
Zrób, jak napisałam 22:29
30 sie 22:34
Radek:
po uproszczeniu mam
30 sie 22:44
Mila:
Pomyłka w środkowym składniku.
30 sie 22:47
Radek:
| | n−1 | | (n−1)(n−2) | |
1+ |
| + |
| |
| | 2n | | 6n2 | |
30 sie 22:51
Mila:
Teraz granica. Po kolei.
dokończ
30 sie 22:55
Janek191:
| ( n − 1)( n −2) | | (1 − 1n)( 1 − 2n) | |
| = |
| |
| 6 n2 | | 6 | |
30 sie 22:59
30 sie 23:01
Janek191:
Tego co napisałem − TAK

Teraz trzeba dodać
30 sie 23:06
Radek:
Czemu dodać ? Można tak wgl ?
30 sie 23:08
Mila:
Lim(an+bn+cn)=lim (an )+lim (bn )+lim( cn) o ile istnieją granice tych ciagów.
30 sie 23:10
Radek:
Nie znałem tego twierdzenia, przepraszam.
30 sie 23:16
Mila:
To już znasz.
Dobranoc
30 sie 23:40