zad z kodowaną odp.
Blue: Ostatnie dwa zadanka na dziś:
zad.1 Wyznacz najmniejszą liczbę naturalną N taką, że granica g ciągu
spełnia dla wszystkich n>N warunek |a
n −g|<0,01. Zakoduj cyfry setek, dziesiątek i jedności
otrzymanego wyniku.
zad.2 Oblicz granicę
n−>∞
Zakoduj trzy początkowe cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego uzyskanego wyniku.
| | 9 | |
Mi tutaj wyszło |
| , ale jak zwykle pewnie coś źle przekształciłam  |
| | 16 | |
Proszę o pomoc
29 sie 18:17
Kacper: pokaż jak liczyłaś drugie

schemat liczenia pierwszego:
1. granica
2. rozwiązanie nierówności:
Teraz rozwiązujemy nierówność:
Mnie wyszło N=319
29 sie 18:34
Kacper: Pomyłka N=318
29 sie 18:35
Blue: | | n | | 1 | | n | | 1 | |
Czyli po prostu liczyć |
| − |
| <0,01 i |
| − |
| >−0,01  |
| | 2n+13 | | 2 | | 2n+13 | | 2 | |
29 sie 22:34
Blue: W tym drugim:
| | 3*(√n2+16n+n) | | | | 6 | |
lim |
| = lim |
| = |
| xD Sorki, |
| | n2 +16−n2 | | 16 | | 16 | |
najwyraźniej wtedy źle policzyłam heh

teraz się zgadza
29 sie 22:37
bezendu:
| 6 | |
| xD''? co to za oznaczenie ? Możesz nam wytłumaczyć, sam jestem ciekaw.. |
| 16 | |
Ale chyba gimbaza na forum jeszcze.
29 sie 22:46
Blue: Oj, co Wam przeszkadzają takie emotki to ja nie wiem

Jak Wam się nie podoba , to mogę nie
pisać
29 sie 22:54
bezendu:
29 sie 23:00
Blue: Kacper, rozwiązanie tej nierówności to n∊(−∞; −331,5)U(318,5;∞)

Czyli ... n∊N, no to w takim
razie n∊(318,5;∞). Czyli N= 318

Ale w odp. mam 319..
29 sie 23:06
Blue: bezendu , to przeszkadza Ci to czy nie, bo taki kciuk wyciągnięty w górę mówi mi to samo , co
Tobie "xD"
29 sie 23:07
bezendu:
To znaczy ok. Odpowiedź na 22:54.
29 sie 23:09
Blue: Ale ok, że mam nie pisać, czy ok , że mam pisać?
29 sie 23:13
bezendu:
Oblicz sobie prawdopodobieństwo to się dowiesz
29 sie 23:14
Eta:
Po prostu
ok
29 sie 23:14
Blue: A może Ty Bezendu byś mi pomógł z tym zadankiem?
29 sie 23:15
Blue: Bardzo śmieszne, naprawdę
29 sie 23:16
bezendu:
Ale w czym tu mam pomóc ?
Masz policzoną granice. Zaokrąglasz do całości i masz 319 ? Tak jak w odpowiedziach.
29 sie 23:16
Blue: ale właśnie nie rozumiem, dlaczego 319, a nie 318..
29 sie 23:19
bezendu:
A umiesz zaokrąglać ? czy 318,5 jest liczbą naturalną ?
Skoro mają być N a wyszło 318,5 to należy zaokrąglić.
29 sie 23:21
Blue: A nie dobra, już rozumiem, bo n>N, czyli N = 318, ale w zasadzie dlaczego N nie może być
jeszcze mniejsze...?
29 sie 23:21
bezendu:
Nie umiesz zaokrąglać liczb

318,5≈319 a nie 318 !
29 sie 23:22
Blue: Nie, nie cofam, to co pisałam, dobra już rozumie, nie musisz tłumaczyć
29 sie 23:23
Blue: rozumiem*
29 sie 23:23
Blue: umiem, tylko mi się pomyliło, przecież wiem, że 318,5≈319, ale to zadanie jest ogólnie trochę
zagmatwane i się w nim gubię
29 sie 23:24
Blue: Ale nie bo popatrz, to jest już spełnione dla n=319, a n>N, czyli N=318

Dlaczego N≠318
29 sie 23:27
sushi_gg6397228:
to podstaw n=318 i licz
30 sie 06:08
polo: zdecydujcie sie
30 sie 09:24
Blue: No ale n≠318, tylko N=318,a to jest różnica
30 sie 10:10
Kacper: Wg mnie powinno być 318
30 sie 10:23
Blue: No chociaż Ty się ze mną zgadzasz
30 sie 10:32
Blue: W tym drugim wykorzystujemy wzór sin2x= 2sinxcosx, tak?
30 sie 13:23
Blue: oj, sorki nie ten wątek
30 sie 13:23