| 1+3+32+...+3n−1 | ||
Granica lim | : | |
| 3n |
| 1 | ||
C jest równa | ||
| 3 |
| 1 | ||
D. jest równa | ||
| 2 |
| 1 | 1 | |||
Mi wyszło | , ale w odp mam, że | ... Mógłby ktoś pokazać, jak to liczyć ![]() ![]() | ||
| 3 | 2 |
| 1−3n | ||
Sn = 1 | od n zależy liczba wyrazów. | |
| 1−3 |
| 3n−1:3n | ||
ja robiłam tak: lim | ... | |
| 1 |
Takie końcowe wyniki nic nie mówią.
| 1 − 3n | 1 − 3n | 3n − 1 | ||||
1 + 3 + 32 + ... + 3n = 1* | = | = | ||||
| 1 − 3 | − 2 | 2 |
| 1 + 3 + 32 + .. + 3n | 3n − 2 | 1 − 13n | ||||
an = | = | = | ||||
| 3n | 2* 3n | 2 |
| 1 | 1 | |||
lim an = | , bo lim | = 0 | ||
| 2 | 3n |
| 3n − 1 | ||
Powinno być 1 + 3 + 32 + ... + 3 n −1 = | ||
| 2 |
| 1 + 3 + 32 + ... + 3n −1 | 3n − 2 |
| |||||||||||||
an = | = | = | |||||||||||||
| 3n | 2*3n | 2 |