Ciągi
Blue: Suma nieskończonego ciągu geometrycznego o początkowych wyrazach 3,x,...jest równa 1, zatem
A. nie istnieje x spełniający warunki zadania
B. x= −1
D. x= −2...
| | a1 | |
Mi wyszło −6, ale nie mam tutaj takiej odp. Wzór na sumę jest taki : S= |
| |
| | 1−q | |

Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć?
29 sie 17:45
razor: Warunek na istnienie sumy nieskończonego ciągu geometrycznego to |q| < 1. Tutaj q = −2 więc
taka suma nie istnieje. Odp A.
29 sie 17:48
Blue: a więc to o to chodzi... Dzięki
29 sie 17:51
Kacper: Wg mnie zadanie bez sensu....
29 sie 17:56
Blue: Kacper chodzi Ci o to, że wtedy ten ciąg nie jest nieskończony i oni nazywając go takim,
popełniają błąd?
29 sie 18:00
Kacper: Po prostu nie podoba mi się treść zadania
29 sie 18:02
Blue: tzn.? Mógłbyś sprecyzować?
29 sie 18:06
Kacper: Ja bym zmienił treść np tak:
Dla jakiej wartości x suma nieskończonego ciągu geometrycznego o początkowych wyrazach 3,x,...
będzie równa 1?
a) taki x nie istnieje
b)
c)
d)
Nie podoba mi się forma dokonana "suma jest równa" podczas, gdy taka suma nie istnieje
29 sie 18:17
Blue: hm... ok
29 sie 18:21