Macierz
szaranagajama: Mam do rozwiązania taki oto wyznacznik 4 stopnia:
2 0 3 2
0 2 2 4
−2 2 2 0
2 3 0 2
Jakbyście to rozwiązali? Powiem szczerze, że męczę się z tym długo, za każdym razem wychodzi mi
inny wynik, a wg odpowiedzi powinno być −120. Dziękuję za pomoc
29 sie 17:17
WueR:
Do trzeciego wiersza dodaj pierwszy, od ostatniego odejmij pierwszy i rozwin wzgledem pierwszej
kolumny.
29 sie 17:18
bezendu:
Najlepiej będzie chyba ''wyzerować'' 4 kolumnę
w1*(−2)+w2
w1*(−1)+w4
29 sie 17:22
Piotr 10: w
1*(1)+w
3
29 sie 17:28
Mila:
2 0 3 2
0 2 2 4
−2 2 2 0
2 3 0 2
k2−k3
2 −3 3 2
0 0 2 4
−2 0 2 0
2 3 0 2
Rozwijamy wg drugiego wiersza
(−1)2+3*2*| 2 −3 2|
|−2 0 0|
| 2 3 2|
+(−1)2+4*4*| 2 −3 3|
|−2 0 2|
| 2 3 0|=
=−2*(−24)+4*(−42)=48−168=−120
29 sie 18:12
Mila:
Szaranagamaja nie odzywa się.
29 sie 21:25