funkcje wymierne
arli28: Firma która posiada 2 maszyny do cięcia detali, przyjęła zamówienie na wykonanie pewnej liczby
detali. Maszyna pierwsza wykonałby całą pracę w czasie o 6 godzin krótszym niż druga. Włączono
jednocześnie obie maszyny i praca została wykonana w ciągu 4 godzin. W ciągu ilu godzin każda
z maszyn wykonałaby całą pracę?
29 sie 15:03
pigor: ..., niech
x, x+6= ? − szukane czasy (x>0 w h) całej pracy
maszyn pracujących osobno, to warunki zadania opisuje równanie
1x+1x+6= 14 ⇒ 4(x+6)+4x= x(x+6) ⇔
⇔ x
2−2x−24=0 /+1 ⇔ (x−1)
2= 25 i x>0 ⇒ x=6, a x+6=12 .
Odp. 1−sza maszyna wykona całą pracę w
6h, a druga
12h . ...
29 sie 15:26