Modulo
matinf: Jak wyznaczyć resztę z dzielenia 52009 przez 17 ?
29 sie 14:42
ICSP: 516k ≡ 1 mod 17
dla naturalnego k
29 sie 15:04
zombi: Szukamy, żeby potęga dawała 5, dawała jakąś fajną resztę z dzielenia przez 17.
5≡5(mod 17) | 2
52≡8(mod 17) | *5
53≡6(mod 17) | 2
56≡2(mod 17) | 4
524≡(−1)(mod 17) mamy szukaną fajną resztę
Teraz musimy się dowiedzieć ile 24 mieści się w 2009,
Zauważ, że 2009 = 83*24 + 17
Czyli
524≡(−1)(mod 17) /83
51992≡(−1)(mod 17) brakuje nam jeszcze / *517
5{2009}≡(−1)*2*2*6*8(mod 17)
52009≡12(mod 17)
29 sie 15:06
zombi: Nie znalazłem tej 1 co ICSP o niej mówi

Nie patrz na moje, bo za długo wszystko.
29 sie 15:07
Mila:
516=1 (mod17)
52009=52000*59=(516)125*59
52000=1 (mod 17)
53=6(mod17)
59=(53)3=216(mod17)=12(mod17)
52009=12 (mod17)
29 sie 16:22
5-latek: A mozna to rozwiazac bez modulo?
Bo bede mial podobne do rozwiazania
29 sie 20:43
Mila:
Można.
Napisz swoje zadanie.
29 sie 20:58
5-latek: oblicz reszte z dzielenia 573834 przez 19
29 sie 21:25