liczby zespolone: geometrycznie
Zbynek: liczby zespolone: geometrycznie
czy ktoś umie przedstawić miejsce geometryczne punktu z ∊ C i spełniającego równanie
|z + a|2 + |z − a|2 = 1
bez tych kwadratów była by to ELIPSA, a co w takim przypadku?
29 sie 14:39
Zbynek: dla a > 0
29 sie 14:50
MQ: Po przeliczeniu dostajesz:
2|z|
2+2|a|
2=1
czyli w efekcie:
czyli:
|z|=const
Dostajesz okrąg.
29 sie 15:07
Zbynek: Dzięki za to rozwiązanie
a jaki jest promień ? i po czym poznać współrzędne?
podstawiam dalej
|z| = |x +yi| =
√x2 = y2
i po tym nie mogę odczytać współrzędnych ani promienia
29 sie 15:45
MQ: | | 1 | |
No przecierz to wartość |z|, czyli ( |
| −|a|2)1/2 |
| | 2 | |
29 sie 17:47
Zbynek: aha, w porządku czyli moduł to jest wartość dla promienia, a współrzędne środka da się ustalić
mając tylko zmienną a > 0 ?
29 sie 18:02
Zbynek: druga sprawa, będę wdzieczny za pomoc przy wzorze Moivre'a
zadanko to:
algebraicznie to
| | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
(− |
| + i |
| ) * (− |
| + i |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | √3 | | 3 | |
| − 2* |
| *i |
| + i2 |
| = |
| 4 | | 2 | | 2 | | 4 | |
trygonometrycznie to
cosα = −1/2
sinα = U{
√3{2}
| | 5π | | 5π | |
(cos |
| + isin |
| )2 = |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | π | |
cos(2π− |
| ) + isin(2π− |
| ) = |
| | 3 | | 3 | |
ze wzorów redukcyjnych − proszę mnie poprawić jeśli gdzieś się mylę − wynika
gdzieś coś musi być nie tak w moich obliczeniach, proszę o wskazówkę, bo wynik algebraiczny
różni się od trygonometrycznego, a tak nie powinno być
29 sie 18:13
Kacper: zamień liczbę
| | 1 | | √3 | |
− |
| +i |
| na postać trygonometryczną, ale porządnie ! |
| | 2 | | 2 | |
29 sie 18:26
Zbynek: nie wiem co masz na mysli mówiąc porządnie, zrobiłem powyżej, coś nachrzaniłem najwidoczniej
ale nie widzę tego właśnie.
29 sie 18:31
Zbynek: α wyznaczam na 5/6 π czyli 2 ćwiartka: sin +, cos −
29 sie 18:32
Piotr 10: | | 10π | |
cos |
| ≠ cos(2π − {π}{3} podobnie z sin |
| | 6 | |
29 sie 18:33
Piotr 10: | | 10π | | 3π | | π | |
cos |
| = cos ( |
| + |
| ) |
| | 6 | | 2 | | 6 | |
29 sie 18:34
Piotr 10: Źlee, co ja piszę. Spadam
29 sie 18:35
Kacper: | | 1 | |
Od kiedy cos(150o)=− |
| ?  |
| | 2 | |
29 sie 18:37
Zbynek: | | 10π | | 4π | |
no cos |
| = cosπ+ |
| , ale z tego nie wyciągnę liczby R, dlatego potrzebuję |
| | 6 | | 6 | |
| | 2π | |
doprowadzić cos'a do postaci z |
| |
| | 6 | |
29 sie 18:39
Zbynek: aha czyli bład siedzi w wyznaczeniu α hmmm to już myślę nad tym punktem
29 sie 18:40
MQ: Ad 18:02
Środek w 0 oczywiście.
| | 1 | |
|a| musi być na tyle mały, żeby |
| −|a|2>0, bo inaczej rozwiązaniem jest zbiór pusty. |
| | 2 | |
29 sie 18:42
Mila:
cosx<0 − II i III ćwiartka
sinx>0 − I II ćwiartka
Teraz wnioski:
29 sie 18:44
Zbynek: cos przyjmuje 1/2 dla 60st w pierwszej ćw. stąd myślałem, że skoro znajduje się w 2 ćw, to
| | π | |
dodajemy do |
| te 60st czyli π/3 co nam daje 3/6π + 2/6π = 5/6π. Czy to jest źle? |
| | 2 | |
Dzięki MQ za poprzednie zadanie
29 sie 18:49
Mila:
Tak, to co piszesz 18:49 to jest źle.
29 sie 18:52
Zbynek: mhm czy odejmujemy od π a nie dodajemy do π/2 ... to zmieni wynik na pewno
29 sie 18:55
Zbynek: musiałem wczesniej robić przykłady z π/4, że nie zauważyłem błędu

pozdrówka i dzięki za to
29 sie 18:56
Zbynek: π/2 wymusi kofunkcję − OK. załapałem
29 sie 18:59
Mila:
| | π | | π | | 1 | |
cos(π− |
| )=−cos( |
| )=− |
| wzory redukcyjne |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
| | π | | π | | 5 | | 1 | | √3 | |
cos( |
| + |
| )=cos( |
| π)=cos(π− |
| π)=− |
| |
| | 2 | | 3 | | 6 | | 6 | | 2 | |
29 sie 19:51