dziedzina funkcji
Dejf: f(x)=U{x2}{√Ix−1I moze ktos sprawdzic czy mam dobrze? Dziedzina:
Ix−1I>0 poniewaz pierwiastek w mianowniku>0
zatem x−1>0
x>1
W tym miejscu powiedziabym ze dziedzina to przedzial (1,+∞) ale w ksizce mam ze dziedzina =
R−{1} − moze ktos mi wyjasnic dlaczego?
29 sie 13:46
Dejf: | x2 | |
| sorki ze ulamka niedokonczylem  |
| √Ix−1I | |
29 sie 13:49
zombi: |x−1| jest > 0 dla każdego x za wyjątkiem 0, dlaczego? Definicja wartości bezwzględne.j |a|
jest nieujemny.
29 sie 13:57
Dejf: z wyjatkiem 0 bo wtedy byloby ze Ix−1I=0⇔x−1=0
29 sie 14:00
zombi: Oczywiście
29 sie 14:16
pigor: ... z ...

wyjątkiem

, a więc
D=R\{1}
29 sie 14:21