Całka niewłaściwa
Exploit: Całka niewłaściwa
Jak to policzyć? Wiem tylko że trzeba użyć limesa i zmienić granice całkowania.
29 sie 13:00
Godzio:
= lima→∞(ln|a − 1| − ln1) = lima→∞ln|a − 1| = ∞
29 sie 13:11
Exploit: Dzięki, a skąd się tam bierze ln1? Mamy ln(x−1) i podstawiamy a czyli ln(a−1) a później
odejmujemy ln(1−1), więc dlaczego to jest ln(1)?
29 sie 13:16
Godzio:
Tak, masz rację, zaraz pokażę.
29 sie 13:20
Godzio:
| | 1 | |
limb→∞lima→1+∫ab |
| dx = |
| | x − 1 | |
= lim
b→∞lim
a→1+(ln|b − 1| − ln|a − 1|) =
| | 1 | | 1 | |
= limb→∞lima→1+ln|(b − 1) * |
| | = [ ln|∞ * |
| | ] = [ ln|∞ * ∞| ] = ∞ |
| | a − 1 | | 0+ | |
29 sie 13:25
Exploit: Dziękuje
29 sie 13:36