suma funkcji trygonometrycznych
xyz: Przedstaw w postaci iloczynu:
1 + cosα + cos
α2
Z góry dziękuję za pomoc
29 sie 12:56
KUZDE: cos a = 2 cos2 a/2 − 1
29 sie 13:05
29 sie 13:05
xyz: Doszłam do tego: 1 + 2 cos α+ α/2 2 cos α− α/22 = 1+ 2cos 3α4 cos α4
29 sie 13:07
pigor: ..., np. tak :
1+cosα+cosα2=
= sin
2α2+cos
2α2 + cos
2α2−sin
2α2 + cos
α2=
= 2cos
2α2 + cos
α2=
cosα2 (2cosα2+1) . ...
29 sie 13:09
KUZDE: ja znowu poprawiam
cosα = 2*cos2U{α]{2} − 1
czyli calosc:
1 + (2*cos2 U{α]{2} − 1) + cos{α}{2} =2*cos2 U{α]{2} + cosU{α]{2} = cosU{α]{2*(2cos{a}{2} +1)
29 sie 13:14