granica ciągu
karol: Witam, mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać taka granicę:
n dąży do nieskończoności.
29 sie 11:43
Piotr 10: Pomnóż licznik i mianownik przez sprzężenie mianownika.
29 sie 11:53
karol: Wiem tak zrobiłem i doszedłem do czegoś takiego
i nie wiem co dalej.Próbowałem to zrobić wyłączając n przed nawias ale zaczęły mi wychodzić
dziwne rzeczy.
29 sie 12:01
Piotr 10: Teraz skróć 'n' i wniosek. Granica dąży do nieskończoności.
29 sie 12:06
ICSP: "granica dąży" ?
29 sie 12:13
Piotr 10: równa się
29 sie 12:15
Janek191:
| | 3n | | 3 | |
an = |
| = |
| |
| | n − √n2 − n | | 1 − √1 − 1n | |
więc
lim a
n =
∞ , bo granica mianownika jest równa 0.
n→
∞
30 sie 08:01