Całki
zajadacz: Oblicz całkę
∫arcctgxdx metodą przez części. Robię to od godziny ale ciągle coś źle wychodzi..
28 sie 23:53
Godzio:
Pomogę.
28 sie 23:57
zajadacz: Dzieki. Chyba wiem mniej wiecej co robie źle, bo ciągle mi się to zapętla przez te arcusy a tam
chyba w pewnym momencie trzeba zmienić metodę i całkować przez podstawianie, dobrze myślę?
29 sie 00:03
zajadacz: A ja to ciągle robię metodą przez części i co 2 linijke mam to samo i przybywa arcusów
29 sie 00:04
jakubs: No właśnie u mnie też najpierw części, a dalej bym zrobił przez podstawienie:
| | x | |
∫arcctgx*(x)'=x*arcctgx+∫ |
| =... |
| | x2+1 | |
29 sie 00:06
Godzio:
Sory, że tak długo, ale coś mi laptop szwankuje
| | x | |
∫arcctgxdx = ∫(x)'arcctgxdx = xarcctgx + ∫ |
| dx = |
| | 1 + x2 | |
| | 1 | | 2x | | 1 | |
= xarcctgx + |
| ∫ |
| dx = xarcctgx + |
| ln(1 + x2) + C |
| | 2 | | 1 + x2 | | 2 | |
29 sie 00:06
Godzio:
| | f'(x) | |
Tutaj działa wzorek ∫ |
| dx = ln|f(x)| + C |
| | f(x) | |
Łatwy dowód:
| | f'(x) | | | | 1 | |
∫ |
| dx = | = ∫ |
| dt = ln|t| + C = ln|f(x)| + C |
| | f(x) | | | t | |
29 sie 00:08
zajadacz: A jednak dalej mi źle wychodzi mimo zmiany metody, to już nie wiem..
29 sie 00:08
jakubs: U mnie ostatecznie:
| | x | | 1 | |
∫arcctgx*(x)'=x*arcctgx+∫ |
| =x*arcctgx+ |
| ln(x2+1)| + C |
| | x2+1 | | 2 | |
29 sie 00:12
zajadacz: Ok już wiem co źle, linijkę dalej robiłem podstawienie zamiast od razu po pierwszym rozkładzie
na części. Dzięki wielkie
29 sie 00:12
jakubs: Spóźniłem się
29 sie 00:12
zajadacz: Wyszło mi tak samo. Masakra a wcześniej to mi 2 strony A4 zajmowało teraz nawet i połowy nie
29 sie 00:14
zajadacz: Nie spóźniłeś właśnie

Na podstawie Twoich postów ogarnąłem gdzie mam błędy
29 sie 00:14
jakubs: O widzisz, to fajnie, że mogłem pomóc, sam się dopiero całek zaczynam uczyć.
29 sie 00:15
zajadacz: Ja właśnie też dopiero co zacząłem a 1 września mam egzamin

DDD
29 sie 00:17
jakubs: Ja 1 października zaczynam studia, taka tam drobna różnica xD
29 sie 00:28
coś nie tak: to jeden ma weekend na naukę a drugi miesiąc wakacji−oba terminy w dobrym studenckim
standardzie
29 sie 09:02