Pochodne
kkkkk: Czy pochodna z e(−3x) wynosi −3e(−3x)?
28 sie 22:14
WueR:
Tak.
28 sie 22:15
kkkkk: Dziękuje
28 sie 22:17
jakubs: (e−3x)=e−3x*(−3x)'=−3e−3x
28 sie 22:17
Dziadek Mróz:
Dowód:
y = e−3x
y = eu u = −3x
y' = [eu]' = eu * u' = *)
u' = [−3x]' = −3
*) = e−3x * (−3) = −3e−3x
28 sie 22:17
kkkkk: A jak jest pochodna np z ln4 to najpierw daje się 1/4* pochodna z 4, tak?
28 sie 22:43
razor: pochodna z ln4 to 0
28 sie 22:59
jakubs: Bo ln4 to liczba

Dobrze myślisz
| | 1 | | 1 | |
np. [ln(4x)]'= |
| *4= |
| |
| | 4x | | x | |
28 sie 23:01
Dziadek Mróz:
y = ln(4x)
y = ln(u) u = 4x
| | 1 | |
y' = [ln(u)]' = |
| * u' = *) |
| | u | |
u' = [4x]' = 4
29 sie 00:30