Całki przez części
kkkkk: Oblicz całkę metodą przez części:
∫xcos4xdx
28 sie 22:11
kkkkk: Czy podstawienie u= cos4x u'=1/4sin4x v'=x v=1/2x2 jest dobre?
28 sie 22:39
jakubs: To przez części, czy podstawienie ?
28 sie 22:42
kkkkk: O matko racja. Poprawka: rozpisałam na takie części
28 sie 22:43
Dziadek Mróz:
Ale zagmatwałeś:
| | ⎧ | u = x dv = cos(4x) | |
| ∫xcos(4x)dx = | ⎩ | du = 1 v = 14sin(4x) | =
|
| | x | | 1 | |
= |
| − ∫ |
| sin(4x)dx = ... |
| | 4sin(4x) | | 4 | |
28 sie 22:45
Mila:
Podpowiedź:
| | 1 | |
[x=u, dx=du, dv=cos(4x)dx, v=∫cos(4x) dx= |
| sin(4x)] |
| | 4 | |
Kończ
28 sie 22:46
PW: ∫f(x)g'(x)dx = f(x) g(x) − ∫f'(x)g(x)dx
Jeżeli f(x) = x, to f'(x) = 1 i wzór przyjmie postać
∫xg'(x)dx = xg(x) − ∫g(x)dx
− widać, że w ten sposób ginie niewygodny x.
28 sie 22:46
kkkkk: Dzięki wszystkim, już mam
28 sie 22:49
jakubs: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫xcos4x dx=x* |
| sin(4x)− |
| ∫sin4x=x* |
| sin(4x)+ |
| *cos(4x)= |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 16 | |
| 1 | |
| (4xsin(4x)+cos(4x)) + C |
| 16 | |
28 sie 22:58