rownanie plaszczyzny
hok: napisac rownanie plaszczyzny przechodzacej przez P1=(1,−2,3) i P2=(−1,1,2) i prostopadlej do
plaszczyzny 0xy, a takze rownanie kierunkowe prostej l prostopadlej do tej plaszczyzny i
przechodzacej przez P=(1,−3,4)
28 sie 21:54
WueR:
Utworzmy wektor P1P2. Oczywiscie bedzie on zawarty w szukanej plaszczyznie. Jesli chcemy
znalezc wektor normalny tej plaszczyzny, to bedzie to taki:
P1P2 ▯ M, gdzie M to wektor kierunkowy plaszczyzny x0y, a ▯ oznacza iloczyn wektorowy.
28 sie 22:21
hok: hmm nie moge do konca zrozumiec, a wektor kierunkowy plaszczyzny x0y to ?
28 sie 23:06
WueR:
Przepraszam, naturalnie chodzilo o wektor normalny plaszczyzny x0y. Czyli np. [0,0,1]
28 sie 23:39
Mila:
Udało się rozwiązać?
29 sie 15:52
hok: no wlasnie utworzylem wektor p1p2 i teraz plaszczyzna x0y skoro jest prostopadla to jej wektor
normalny bedzie wektorem normalnym na mojej plaszczyznie? no to sobie podstawiam i mam. tylko
nie rozumiem dlaczego wspolrzedne tego wektora to [0,0,1] ?
31 sie 01:20
hok: znaczy pomylka jej wektor normalny z moim p1p2 pomoze mi w utworzeniu mojego wektora
normalnego. tylko te wspolrzedne nie wiem
31 sie 01:22
Mila:
P
1=(1,−2,3) i P
2=(−1,1,2)
P
1P
2→=[−2,3,−1]
Rzut punktu P
1 na płaszczyznę XOY:
P
1='(1,−2,0)
P
1P
1'
→=[0,0,−3] wektor prostopadły do pł. XOY
Szukamy wektora normalnego do szukanej płaszczyzny π:
n
→=P
1P
2xP
1P
1'=
|i j k|
|−2 3 1|
|0 0 −3|=−9i−6j
n
→=[−9,−6,0]
Równanie płaszczyzny:
π: −9*(x−1)−6(y+2)+0*(z−3)=0
−9x−6y−3=0 /:(−3)
3x+2y+1=0
Prosta ma być prostopadła do tej płaszczyny, czyli równoległa do wektora [3,2,0]
P=(1,−3,4) ∊prostej
31 sie 17:58