zadania rachunkowe
5-latek: Witam .
25 metrow wstazki o grubosci 0,1mm nawinieto scisle na rurke kartonowa ,otzrymujac walek o
srednicy 1dm.
Jaka jest srednica rurki ?
28 sie 21:49
daras: podziel 1 dm przez 0,1 mm to będziesz miał ilość warstw o długości 2πr
potem podziel 25 m przez to co ci wyszlo i przez π
28 sie 23:38
daras: inne podejście, bardziej naukowe

podam jutro jeśli będziesz chciał uwzględniać rosnący w
miarę nawijania promień
28 sie 23:40
PW: Wskazówka: jeżeli średnica rurki jest równa d mm, to pierwszy zwój wstążki ma długość
x1 = πd.
Następny zwój jest nawijany na walec o średnicy d+2•0,1, a więc drugi zwój ma długość
x2 = π(d+0,2).
... i tak dalej, aż suma długości x1+x2+...+xn osiągnie 25000.
Ostatni zwój powinien być nawijany na walec o średnicy 100 − 0,2, żeby po nawinięciu tego
ostatniego zwoju wałek wstążki z rurką wewnątrz miał zewnętrzną średnicę 100.
29 sie 16:47
29 sie 16:49
Metis: darasowi popsułem robotę tym linkiem
29 sie 18:18
PW: Przyznaję się, że nie rozumiem rozwiązania tam zaprezentowanego. Co u licha autor ma na myśli
pisząc "pole wstążki" i mówiąc, że jest ono równe 25 m razy dwie grubości wstążki?
29 sie 19:37
29 sie 19:48
daras: myślałem raczej o spirali ale skoro autor sie nie odzywa...
29 sie 20:52
5-latek: Czesc
daras
Wrocmy do tego jutro jesli pozwolisz . Muszse ochlonac po wydatkach dzisiejszych i te ktore
mnie czekaja w ciagu najblizszych dni . Mysle ze po poludniu juz zalatwie niektore sprawy z
tym zwiazane.
Przyznam sie tez szczerze zapomnialem o tym zadaniu . Pewnie sobie pomyslisz jak mozna
zapomniec . Mozna

Dlatego przepraszam wszystkich ktorzy sie zangazowali w rozwiazanie problemu
29 sie 21:02
daras: @
PW te dwie grubości, to pomyłka ale reszta jest dobrze
pole pierścienia musi być zapełnione przez wstążkę zwiniętą w spiralę, której rzut z boku =
pole prostokąta 25 m x 0,1 mm osobiście wolę takie życiowe rozwiązania niż bawienie się w
ciągi, szukanie granic itp może dlatego, że jestem fizykiem
30 sie 11:56
PW: Jasne, też tak myślę, ale autor tamtego rozwiązania opisał to niedbale, myląc się jeszcze w
jednostkach − pisał, że promień walca ma 5 dm. Są jeszcze "piękniejsze" rozwiązania (chyba w
linku Kacpra, w których widzą spiralę Archimedesa i dawaj ... całkują.
30 sie 15:09
daras: no i to jest właśnie sztuka dla sztuki

ale są też odsyłacze na fizycznych forach, gdzie udowadniaja, z etak liczona długość rózni
poniżej 0,4% od wartości "matematycznej"
30 sie 16:30
5-latek: Witam . Ja bym to rozwiazal tak : walek ma promien 5 cm . to przekroj poprzeczny walka ma
pole P=*25πcm
2 ale z tego wstazka zajmuje 25*10
2*10
−2cm
2 czyli 25cm
2 Wobec tego rdzen
| | π−1 | |
ma pole Pr=25(π−1) Oznacze sobie przez 2d srednice rurki to πd2=25(π−1) to d= 5√ |
| |
| | π | |
Wczoraj wazne sprawy zatrzymaly mnie az do poznej nocy wiec juz nie chcialem pisac .
31 sie 10:58
5-latek: Wiec czy takie rozwiazanie na poziom liceum /technikum wystarczy ?
31 sie 12:26
daras:
31 sie 13:41
5-latek: OK
31 sie 13:42