liczby naturalne
5-latek: Podobne zadanie do nocnego
Iloczyn dwoch liczb naturalnych jest rowny 2700. Ich najwiekszy wspolny dzielnik wynosi 6 .
Co to za liczby
Mozemy te liczby oznaczyc n1 i n2 i NWD(n1,n2)=6
i n1=6k
n2=6p gdzie kip naleza do N i NWD(k,p)=1
to n1*n2=2700 to 6k*6p=2700 to 36kp=2700 to k*p=2700/36 to kp= 75
Warunki zadania beda spelniacc liczby k=1 p=75 lub k=3 i p=25
Wobec tego n1*n2= (6*1) *(6*75) lub (6*3)*(6*25)
czy nalezy tez napisac pary k=75 i p=1 lub k=25 i p=3 ?
28 sie 21:05
Metis: Nie wiem czy to masz na myśli 5−latku . Ale skoro iloczyn dwóch liczb naturalnych jest
równy 2700 to należy zapisać pary liczb które rzeczywiście dadzą szukany wynik czyli: (6,450)
& (18, 150).
28 sie 21:17
5-latek: Wlasnie te liczby tylko ich nie wymnozylem (moje przeoczenie )
28 sie 21:24