Ciąg
Blue: | | n+26 | |
Ile wyrazów ciągu określonego wzorem an = |
| , gdzie n∊N +, to liczby naturalne  |
| | n+2 | |
A.5
B. 6
C. 11
D. 12
Można by to liczyć na piechotę, ale to jest strasznie żmudne... czy idzie to inaczej
obliczyć?
28 sie 17:23
Blue: Ja znalazłam tylko 4 wyrazy: 1,2,4,6....
28 sie 17:25
Blue: i jeszcze 10 będzie

ALe w odp.mam, że odp B jest poprawna , więc jeszcze jeden
28 sie 17:26
28 sie 17:26
Blue: i 22?
28 sie 17:27
zombi: Zauważ, że
| n+26 | | n+2+24 | | 24 | |
| = |
| = 1 + |
| wobec tego n+2, musi być naturalnym dzielnikiem |
| n+2 | | n+2 | | n+2 | |
24, czyli n+2∊{1,2,3,4,6,8,12,24} Stąd łatwo będziesz miała odpowiedzi n∊{1,2,4,6,10}
28 sie 17:28
Blue: Dzięki Mila, teraz już dużo łatwiej obliczyć

Bo tak to nigdy człowiek nie jest pewny, czy
już wszystkie obliczył, jak na piechotę się liczy
28 sie 17:29
Blue: zombi i jeszcze 22^^
28 sie 17:30
5-latek: Ale tez zombi podpowiedzial
28 sie 17:31
Piotr 10: zombi ma dobrze.
28 sie 17:39
Blue: No dzięki i Tobie Milu i Zombi oczywiście^^ Tylko na końcu nie napisał 22, ale to drobny
szczególik
28 sie 17:44
Piotr 10: Fakt, przepraszam.
28 sie 17:45
Blue: Spoczko
28 sie 19:42