równanie prostej w postaci ogólnej
lelee: Dane są trzy punkty: M = (−2; 0), N = (5; −4), P + (2;2). Napisz równanie prostej MP w postaci
ogólnej.
28 sie 16:24
5-latek: Ogolnie to jak wyglada rownanie prostej w postaci ogolnej?
28 sie 16:44
lelee: Ax + By + C = 0
28 sie 16:55
lelee: Ax + By + C = 0
28 sie 16:57
5-latek: To napiszs najpierw rownanie prostej w postaci kierunkowej przechodzacej przez punkty M i P i
potem je przeksztalc do tej wlasnie postaci
https://matematykaszkolna.pl/strona/3423.html tutaj znajdziesz wiadomosci jak to zrobic
28 sie 17:02
lelee: Tylko, że to jest tak "na okrągło". Tak, potrafię. Wiem, że można to policzyć od razu, ale coś
mi nie wychodzi. Zrobiłam już tak raz i wszystko dobrze wyszło, a to nie. Nie wiem dlaczego.
28 sie 17:07
jakubs: Zapisz swoje obliczenia, to ktoś sprawdzi
28 sie 17:09
lelee: Można to zrobić dzięki układowi równań. Mam tak: −2A+0+C=0 i 2A+2B+C=0
28 sie 17:09
lelee: 2A=C i 2A=−2B
i zabardzo nie wiem co dalej...
28 sie 17:10
jakubs: Zastosuj się do wskazówki
5−latka.
y=ax+b
Podstaw x i y z tych punktów, i otrzymasz układ równań:
0=−2a+b
2=2a+b
−−−−−−−−−−−−
2=2b
b=1
2=2*a+1
1=2a
Ostatecznie:
28 sie 17:15
5-latek: No to zobaczmy
M(−2,0) i P(2,2)
Rownanie prostej przechodzacej przez dwa punkty jest takie
(x2−x1)(y−y1)=(y2−y1)(x−x1)
(2−(−2))(y−0)=(2−0)(x−(−2)) (−) i (−) daje (+)
4*y=2*(x+2) i dalej sama
28 sie 17:20
5-latek: Czesc
Jakubs
28 sie 17:22
Mila:

1) równanie ogólne
M=(−2,0) P=(2,2)
MP
→=[2+2,2−0]=[4,2] wektor równoległy do prostej
u
→=[2,−4] wektor prostopadły do prostej MP.
2*(x−2)−4(y−2)=0 równanie prostej⇔
2x−4−4y+8=0
2x−4y+4=0 /:2
x−2y+2=0 równanie ogólne prostej przechodzącej przez punkty Mi P
II sposób
y=ax+b− równanie kierunkowe prostej
0=−2a+b
2=2a+b
2b=2
2y=x+2⇔
x−2y+2=0
28 sie 17:23
5-latek: Dzien dobry
Milu
28 sie 17:29
lelee: Słuchajcie, a można tak, tylko, że analogicznie:
(dla prostej MN)
2A−0−C=0 i 5A−4B+C=0
2A=C i 5A−4B+2A=0
2A=C i 7A−4B=0
2A=C i 7A=4B
2A=C i B=7/4A
Ax+7/4Ay+2A=0
Równanie to ma nieskończenie wiele rozwiązań np. 4x+7y+8=0
?
28 sie 17:31
jakubs: Cześć
5−latku
28 sie 17:36
5-latek: Chcialas rownanie prostej przechodacej przez punkty Mi P
No to masz je . Przeciez to pewnik ze przez dwa punkty przechodzi dokladnie jedna prosta .
Ja nie wiem po co jest punkt N skoro on nie nalezy do prostej MP .
Chyba ze jest w ogole inne polecenie a to rownanie to tylko jaks czesc rozwiazania
28 sie 17:39
lelee: Polecenie składa się z dwóch części. Najpierw jest, żeby policzyć rów. pr. MP w postaci
ogólnej, a potem MP. Czy dobrze zrobiłam to z pr MN? Bo jeśli tak, to chciałabym zrobić tak
samo, tym samym sposobem rów. pr. MP. Tyle tylko, że tym sposobem mi nie wychodzi obliczenie
równania pr. MP. Nie wiem co jest nie tak? Co robię źle?
28 sie 17:44
Mila:
Może być sposób 17:31
MP:
−2A+0+C=0
2A+2B+C=0
C=2A
4A+2B=0
C=2A
b=−2A
Ax−2Ay+2A=0 /:A, A≠0
x−2y+2=0
28 sie 18:06
lelee: Dziękuję
28 sie 18:08
Mila:
28 sie 18:13