napisz rownanie kierunkowe proste
ho: witam. mam takie zadanie w liceum robilam tylko gdy punkty mialy dwie wspolrzedne, a z tym nie
wiem jak zaczac. Napisz rownanie kierunkowe prostej przechodzacej przez punkty P1= (1,−2,3)
P2= (−2,2,6)
28 sie 14:33
pigor: ...,
P
1P
2→=[−2−1,2+2,6−3]=
[−3,4,3] − wektor kierunkowy szukanej prostej
więc np.
| x−1 | | y+2 | | z−3 | |
| = |
| = |
| − szukane równanie kierunkowe (kanoniczne) prostej.  |
| −3 | | 4 | | 3 | |
28 sie 15:22
daras: wystarczy wyguglać :"r−nie kierunkowe prostej" (jesli nie masz podręcznika) i podstawić do
wzoru
w przedszkolu by potrafili
28 sie 15:28
ho: czyli rownanie kanoniczne to kierunkowe mhmm. nigdzie nie mialam napisane ze to jest to samo i
stad moje zagubienie

dzieki wielkie !
28 sie 16:56