jerey: przyblizona wartosc wyrazenia
arctg1,01
korzystam ze wzoru f'(x
0)*Δx +f(x
0)
f(x)=arctgx
f(x
0)=arctg45
0=1
| | 1 | | π | |
arctg1,01≈ |
| * |
| +1 |
| | 2 | | 18000 | |
w odp mam:
nie ogarniam
28 sie 13:00
razor: x0 = 1, Δx = 0,01
28 sie 13:08
razor: mylisz funkcję arctgx z tgx
28 sie 13:11
jerey: juz chyba wiem, co robię zle. Tutaj nie zamieniam 0,01 na radiany?
28 sie 13:13
razor: arctg za argumenty przyjmuje liczby, a nie stopnie
np tg450 = 1 to arctg1 = 450
28 sie 13:14
jerey: aa w ten sposób, ok
28 sie 13:14
jerey: wobec powyzszego mam;
x
0=1
Δx=0,01
f(x)=arctgx
| | 1 | | 1 | | π | | 1+50π | |
arctg1,01≈f'(x0)*Δx+f(x0)= |
| * |
| + |
| = |
| jest ok, |
| | 2 | | 100 | | 4 | | 200 | |
dzieki razor
28 sie 13:22
PW: Generalna uwaga: jeżeli korzystamy z rachunku różniczkowego, to nie możemy używać miary
stopniowej. Wzory na pochodne, np. (sinx)' = cosx są prawdziwe dla x będących liczbami (nie
dla x wyrażonych w stopniach).
28 sie 14:17