Liczby naturalne
5-latek: Suma dwoch liczb naturalnych wynosi 96. Ich najwiekszy wspolny dzielnik jest rowny 12 .
Co to za liczby ?
28 sie 01:01
zombi: Oznaczmy te liczby przez
n1 i n2 z warunku, że NWD(n1, n2) = 12 możemy zapisać te liczby jako
n1 = 12k
n2 = 12p
gdzie k,p∊ℕ oraz NWD(k,p) = 1 (dlaczego?)
Wiemy, że n1 + n2 = 96 ⇔ 12k + 12p = 96 ⇔ 12(k+p) = 96 ⇔ k+p = 8
k + p = 8 i teraz zgadywanka, ale to ty się pobaw.
28 sie 01:05
5-latek: OK

Rano jak wstane to sie pobawie
28 sie 01:09
5-latek: Beda to kombinacje liczb
a) 1 i 7
b)2 i 6
3) 3 i 5
4) 4i 4
Podobne zadanie mam z iloczynem ale to juz sobie dam rade
28 sie 02:04
5-latek: Dobrze.
To wytlumacz mi dlaczego tylko liczby wzglednie pierwsze ?
28 sie 02:11
zombi: Gdyby k i p nie były względnie pierwsze to miałyby postać dk1 i dp1
wobec tego liczby n1 i n2 miałby postać odpowiednio 12dk1 i 12dp1 więc ich NWD = 12d, a nie
12 co jest sprzeczne z założeniami z zadania.
28 sie 02:14
5-latek: Witam. Caly czas zastanawiam sie dlaczego to musza by liczby wzglednie pierwsze
Dlaczego nie moze byc to para liczb 2 i 6 .
No bo tak 1*12+7*12=12+84=96 Ok
3*12+5*12=36+60=96 OK
Ale przeciez tez 2*12+6*12=96 a dlaczego ta para liczb nie moze byc ?
Proszse o proste wytlumaczenie slowami jak dla przedszkolaka
28 sie 19:45
5-latek: Jak wtedy wygladalby zapis dla pary liczb 2,6 lub 4,4 ?
Zalezy mi na tym
28 sie 19:55
jakubs: Nie mogą być liczby 2,6 lub 4,4 dlatego, że w treści zadania masz " Ich największy wspólny
dzielnik jest równy 12 ." A dla tych liczb NWD nie jest 12. Możesz to sobie łatwo sprawdzić

np. NWD 12*6 i 12*4 jest 24≠12.
28 sie 20:05
Metis: Cześć 5−latku

Tu chyba chodzi o te definicje:
jeżeli największy wspólny dzielnik każdej pary z ciągu liczb wynosi 1, to najmniejszą ich
wspólną wielokrotnością jest ich iloczyn
Jeżeli dwie liczby są względnie pierwsze, to ich najmniejsza wspólna wielokrotność równa jest
ich iloczynowi. Twierdzenie to nie uogólnia się na większą liczbę czynników.
Ale nie jestem pewny
28 sie 20:07
Mila:
NWD(24,72)=24
NWD(48,48)=48
28 sie 20:10
5-latek: Nie odpisywalem tak dlugo gdyz sie zastanawialem nad tym jakie to przeciez proste
Jednak chyba trzeba bedzie skoncentrowac na prostych obliczeniach zeby tylko trenowac mozg
Oczywiscie dziekuje

Zobaczymy moze cos
Saizou podesle jeszcze z nierownosci
28 sie 20:26
Metis: Jeżeli największy wspólny dzielnik każdej pary liczb wynosi 1 to liczby te są względnie
pierwsze.
Zatem spośród liczb które wybrałeś musisz wyłonić liczby pierwsze.
Tak jak w założeniu.
Teraz musisz odpowiedź na pytanie , @Zombi − dlaczego NWD(k,p) = 1
28 sie 20:32
Metis:
28 sie 20:41
5-latek: Czesc
Metis 
Odpowiadajac na pytanie
zombi −Bo tylko dla tych liczb NWD =12 .
Napisz mi jeszce czy Zakrzewskcy spelniaja Twoje chociaz w czesci oczekiwania
28 sie 20:41
Metis: 5−latku książka jak najbardziej godna polecenia, ciekawa.

Wszystko umiejętnie wyjaśnione

Przeanalizowałem całą, ale szczerze mówiąc zrobiłem nie wiele równanek, ale powoli będę sobie
je trzaskał w roku szkolnym. Ksiązka jak najbardziej polecam− tym bardziej, że za kilka lat
będzie trudno ją zdobyć.
Dla niewtajemniczonych chodzi o serię:
Jak rozwiązywać zadania − Algebra/Trygonometria ,
państwo Zakrzewscy.
28 sie 21:09
Metis: Ciekawy jestem jak będzie wyglądała treść tego zadania z uwzględnieniem liczb, które nie są
względnie pierwsze...
28 sie 21:19
5-latek: Nie mam pojecia . Moze ktos wymysli
28 sie 21:26