dowód czworokąt wypukły
arli28: W czworokącie wypukłym ABCD punkt M jest środkiem boku AD, a punkt N jest środkiem boku BC.
Przekątna BD dzieli czworokąt na dwa trójkąty o równych polach oraz przecina odcinek MN w
punkcie K.
Wykaż, że KM=KN.
27 sie 23:23
arli28: pomocy
27 sie 23:52
Eta:
|DB|= d
| | 1 | | 1 | |
P(ABD)= |
| *2y*d*sinα , P(BCD)= |
| *2x*d*sinγ |
| | 2 | | 2 | |
| | ysinα | |
to: ydsinα=xdsinγ ⇒ x= |
| |
| | sinγ | |
z tw. sinusów w trójkątach MKD i BKN
| | y | | |MK| | | x | | |NK| | |
|
| = |
| i |
| = |
| |
| | sinβ | | sinα | | sinβ | | sinγ | |
| | ysinα | | xsinγ | | ysinα*sinγ | | ysinα | |
|MK|= |
| i |NK|= |
| = |
| = |
| |
| | sinβ | | sinβ | | sinγ*sinβ | | sinβ | |
zatem |MK|=NK|
28 sie 00:58
arli28: dzięki
28 sie 14:02