jerey: | | 1 | |
zbadac czy styczna do funkcji f(x)= |
| x2 w punkcie x0=1 jest styczna do prostej y=2x+2. |
| | 2 | |
wiem ,ze zadanie jest łatwe ale:
warunek:
a
prostej=a
stycznej
a
prostej=2
a
stycznej=f '(x
0)
podstawiam:
| | 1 | |
2=f'(x0) licze pochodną z f(x)= |
| x2⇒x |
| | 2 | |
2=f'(1)
2≠1
2 sposób
równanie stycznej:
y−y
0=f'(x
0)(x−x
0)
y−y
0=f'(1)(x−1)
w odp mam ze są równoległe, mi wychodzi, ze nie są.
Cos robie zle, prosze pokazcie mi bo juz durnieje
27 sie 14:21
jerey: przepraszam polecenie jest zle sformułowane , powinno byc:
Zbadac czy styczna do funkcji f(x) w punkcie x0=1 jest rownoległa do prostej y=2x+2
27 sie 14:31
daras: styczna do prostej=prosta równoległa
resztę już chyba widzisz? styczna i prosta sie przecinają więc...
27 sie 14:38
daras: najpierw przemyśl treść zadania ze 3x , odczekaj z godzinkę a potem spróbuj sam a dopiero
pisz..
szkoda czasu, idę na
27 sie 14:40