Aza:
a)
2x
5 +5x
4 −3x
3) : ( x +3)= 2x
4 −x
3
−2x
5−6x
4
−−−−−−−
= −x
4 −3x
2
+x
4 +3x
3
−−−−−−−−−−
= = ( dzielenie bez reszty
| | 30 | |
b) −5x4 +3x3 +8x +10) : (x −2)= −5x3 −7x2 −14 x −20 − |
|
|
| | x −2 | |
+5x
4 −10x
3
−−−−−−−−−−
= −7x
3 +8x
+7x
3 −14x
2
−−−−−−−−−−
= −14x
2 +8x
+14x
2 −28x
−−−−−−−−−−−
= −20x +10
+20x −40
−−−−−−−−−−
= −30 = R eszta
Można też schematem Hornera
a) 2 5 −3
−3 −6 +3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 −1 0= reszta
odp: 2x
4 − x
3
b) −5 +3 0 8 10
2 −10 −14 −28 − 40
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−5 −7 −14 −20 −30= reszta
odp:
| | 30 | |
−5x3 −7x2 −14x −20 − |
| |
| | x −2 | |