Pomóżcie ! :(
matinf: Mam pytanie

Otóż chodzi mi o równanie diofantyczne 17x+39y=83
I tak NWD(17,39)=1 i dalej głupoty

Co w takiej sytuacji jeśli chodzi o równanie diofantyczne ?
Eta:
Liczby 17 i 39 są względnie pierwsze
| | 83−39y | | 15−5y | | 5(3−y) | |
x= |
| = 4−2y+ |
| = 4−2y+ |
| |
| | 17 | | 17 | | 17 | |
x jest całkowitą , gdy 3−y =17*k, k ∊C ⇒ y= 3−17k
wtedy x= 4−2(3−17k)+5k ⇒ x= −2+39k,
odp: x= −2+39k i y= 3−17k dla k∊C
Janek191:
Lub tak − patrz " Równania nieoznaczone pierwszego stopnia o dwóch niewiadomych "
w Wacław Sierpiński " Wstęp do teorii liczb * ( s. 18 − 19 )
17 x + 39 y = 83
39 y = 83 − 17 x
Dla x
0 = − 2 mamy y
0 = 3
Korzystamy z tw:
Jeżeli x
0 , y
0 jest rozwiązaniem równania a x + b y = c, to wszystkie rozwiązania
tego równania w liczbach całkowitych x , y są zawarte we wzorach
x = x
0 + b
1*t y = y
0 − a
1*t , gdzie
| | a | | b | |
a1 = |
| b1 = |
| oraz t jest dowolną liczbą całkowitą. |
| | NWD (a, b) | | NWD( a , b) | |
Ponieważ NWD ( 17 , 39) = 1 więc a
1 = 17 , b
1 = 39
czyli mamy
x = − 2 + 39 t y = 3 − 17 t , t − dowolna liczba całkowita
==============================