uyfuyf
zombi: Ciąg określony rekurencyjnie
a1 = 0
an+1 = √6 + an
Pokaż, że jest zbieżny, znajdź granicę.
Na początku pokaże, że jest ograniczony z góry przez liczbę 3.
Indukcja:
Zał. an ≤ 3
Teza. an+1 ≤ 3
an+1 = √6 + an ≤ √6 + 3 = 3 ⇔ an+1 ≤ 3, wobec tego ciąg jest ograniczony z góry
przez liczbę 3.
Teraz pokażemy, że jest rosnący.
Indukcja:
Zał. an ≥ an+1
Teza. an+1 ≥ an
an+1 = √6 + an ≥ √6 + an−1 = an. Zatem ciąg jest rosnący (z tego wynika również
ograniczenie dolne tj. an≥0)
Wobec tego an→g=const, czyli
an+1 = √6 + an ⇔ g = √6+g ⇔ g=3 lub g=−2 ⇔ g=3
26 sie 22:48
WueR:
W zalozeniu indukcyjnym w dowodzie monotonicznosci chyba jest cos nie tak. Poza tym pamietaj o
pierwszym kroku indukcyjnym, bo ma on istotne znaczenie. W ostatniej linicje rownowaznosc to
na pewno spora przesada. Tam powinna byc implikacja pod warunkiem powolania sie na pewne fakty
otrzymane we wczesniejszym rozumowaniu (i takich faktow pomijac nie wolno).
26 sie 22:58
zombi: Miało być an ≥ an−1*
26 sie 22:59