matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zespolone
pk:
Zilustruj następujący zbiór:
4i−3
A={z∊ℂ: |
|≥5}
3i−z
proszę o pomoc, próbowałem podstawiać za z=x+iy, ale trochę się to komplikowało wtedy
26 sie 21:52
Mila:
4i−3
|
|≥5, z≠3i
3i−z
z=x+iy, x,y∊R
√
4
2
+3
2
≥5
|3i−(x+iy)|
5
≥5
|−x+i(3−y)|
5
≥5
√
x
2
+(y−3)
2
5≥5*
√
x
2
+(y−3)
2
/:5 x
2
+(y−3)
2
≤1 koło o środku (0,3) i r=1
26 sie 22:22
pk:
dzięki wielkie
26 sie 22:52
Mila:
26 sie 23:04