odległość zbioru od punktu
XXX: Powiedzcie mi proszę jak się liczy odległość zbioru od punktu? Obstawiam, że trzeba ruszyć to
jakoś od strony ekstremum, ale nie mam pojęcia jak. Mam takie zadanko ale nie wiem jak do
niego podejść:
Znaleźć najmniejszą odległość punktów zbioru A = { (x,y) ∊ R2 : x2 + 2y2 − 3xy + 1 = 0 } od
osi OX.
26 sie 20:20
XXX: up
26 sie 22:00
PW: Odległość punktu P = (x
0, y
0) od osi OX jest równa |y
0|. Najbliżej osi OX jest ten punkt
zbioru A, który ma najmniejszą drugą współrzędną (co do wartości bezwzględnej).
x
2 + 2y
2 − 3xy + 1 − 0,
a więc współrzędne punktów zbioru A spełniają równanie
| | 1 | |
(1) (x−1,5y)2 = |
| (y−2)(y+2). |
| | 4 | |
Iloczyn po prawej stronie musi być nieujemny, aby równanie (1) miało sens. Wobec tego
najmniejszymi co do wartości bezwzględnej igrekami jakie mogą występować w równaniu są ....
26 sie 22:54
XXX: y=2 ?
27 sie 00:04
PW: Tak, dla y≥2 lub dla y≤−2 prawa strona jest nieujemna, równanie ma sens (znajdzie się
odpowiedni x). Dla y∊(−2,2) równanie (1) nie ma sensu. Najmniejszymi co do wartości
bezwzględnej igrekami, dla których P=(x,y)∊A są y=−2 oraz y=2. Odległość A od osi OX jest
równa 2.
Tymi najbliższymi osi OX punktami są
(3,2) oraz (−3, −2)
(ale o to nie pytali).
27 sie 00:30
XXX: dzięki, możesz jeszcze przybliżyć jak powstało równanie (1) ?
29 sie 00:45
PW: To już sprawa doświadczenia − starałem się "zwinąć" niewygodny składnik −3xy z innym (wziąłem
x
2) i w ten sposób powstało
x
2 − 3xy = (x−1,5y)
2 − 2,25y
2,
a więc równanie zbioru A przyjęło postać
(x−1,5y)
2 − 2,25y
2 + 2y
2 + 1 = 0
(x−1,5y)
2 = 0,25y
2 −1.
Robiliśmy to w celu doprowadzenia lewej strony do wyrażenia nieujemnego, dzięki czemu mogliśmy
powiedzieć "no to i prawa strona musi być nieujemna".
| | 1 | |
(1) (x−1,5y)2 = |
| (y−2)(y+2). |
| | 4 | |
Tak się udało, że prawa strona zależy tylko od y. To pozwoliło stwierdzić, że y muszą spełniać
nierówność
(y−2)(y+2) ≥ 0,
a o to nam szło − nierówność ta określa jaka jest najmniejsza możliwa y, dla której równanie
(1) ma sens, czyli para (x,y) należy do A.
Należy zdawać sobie sprawę, że ta metoda zadziałała tylko dzięki temu, że drugi ze zbiorów był
osią OX, a więc odległość od tego zbioru mierzyło się "po igrekach", wzór na odległość punktu
od zbioru był najprostszy z możliwych − odległość punktu (x,y) od osi OX to |y|.
29 sie 01:37