Pochodne określone równaniami parametrycznymi
jakubs: W ruchach określonych równaniami parametrycznymi znaleźć prędkość ruchu ds/dt oraz równanie
toru w postaci y=f(x)
x=t3
y=2t^^2
x'=3t2
y'=2*2t=4t
v=√9t4+16t2=t√9t2+16
Nie mam pomysłu jak wyznaczyć równanie toru.
26 sie 20:09
Trivial: t = x1/3
y = 2x2/3
26 sie 20:11
jakubs: Jakie to proste, a ja się głowiłem nad tym 20 minut

Dzięki
Trivial
26 sie 20:14
Trivial: Trywialne rozwiązania są najlepsze.
26 sie 20:15
pigor: ..., czyli wykluczasz t z równania parametrycznego
ruchu i masz równanie toru (wykresu) funkcji y=f(x) . ...
26 sie 20:16
jakubs: Dziękuję
πgor 
Kolejne przykłady już elegancko poszły
26 sie 20:32
daras: wystarczy poczytać trochę teorii
27 sie 14:29
jakubs: daras uwierz mi, że czytałem najpierw teorię w Krysickim, a później zadanka, ale akurat
nie zrozumiałem o co w tym poleceniu chodzi.

Teraz "przebieg zmienności funkcji", coraz bliżej magicznych całek
27 sie 14:31