Równania wykładnicze.
Patryk:
Zaczynam jeszcze raz.
Rozwiąż równanie
1. 3
5x−8=9
x−3
3
5x−8=3
2x−6
5x−8=2x−6
?
26 sie 19:58
jakubs: Dobrze
26 sie 20:00
Eta:
ok
26 sie 20:00
Patryk:
2.
25x2=1254x−6
52x2=512x−18
2x2=12x−18 /2
x2−6x+9=0
(x−3)2=0
x=3
26 sie 20:21
Patryk:
3, Tutaj nie wiem jak się zabrać
32x+2+32x=30
26 sie 20:44
jakubs: 9*32x+32x=30
26 sie 20:53
Patryk:
po co to zrobiłeś skoro to nic nie dało ?
26 sie 20:54
jakubs: Jak to nic ?

Inaczej zapiszę:
9*a+a=30 ; a=3
2x
10a=30
.....
26 sie 21:00
Patryk:
i tutaj już się zaciąłem.
26 sie 21:02
jakubs: Podziel przez 10 i otrzymasz:
32x=3
(32)x=3
9x=3
x=...
26 sie 21:04
26 sie 21:12
jakubs: Przekombinowałem...
Mila
jak zwykle prościutko pokazała
26 sie 21:14
Patryk:
Mila nauczysz mnie jak rozwiązywać takie równania ? Chcę jak najszybciej nadgonić
26 sie 21:16
Mila:
Pisz równania i będziemy razem rozwiązywac.
Będę Cię kontrolowała.
26 sie 21:18
Patryk:
Skąd ten pomysł z tą 9 ?
26 sie 21:21
Mila:
Też może być i widzisz, że trzeba wyciągnąć pierwiastek, a to oznacza
26 sie 21:24
Patryk:
?
26 sie 21:30
jakubs: Ja sobie podniosłem do kwadratu aby zostawić samego x w potędze, ale niepotrzebnie, bo jak
Mila pokazała, rozwiązanie już było, a ja go nie zauważyłem
26 sie 21:34
Patryk:
Mila nic nie rozwiązała ?
26 sie 21:35
jakubs: Wpis z 21:12. Pytałeś o pomysł z 9, więc domyślam się, że pytasz dlaczego z 32x zrobiłem 9x
tak ?
26 sie 21:37
Mila:
No i o co się spieracie? Patryk, jaki problem?
Masz dwa sposoby, chcesz to zrobić od początku?
26 sie 21:43
Patryk: tak
26 sie 21:43
Mila:
3
2x+2+3
2x=30⇔
3
2x*3
2+3
2x=30
3
2x*9+3
2x=30
32x=t, t>0
9t+t=30
10t=30 /:10
t=3
3
2x=3⇔3
2x=3
1
2x=1
======
Masz pytania?
26 sie 21:49
Patryk:
Na razie analizuję
26 sie 21:53
Patryk:
2*16x−24x−42x−2=15
2*24x−24x−24x−4=15
24x=t
?
26 sie 21:55
Mila:
Podpowiedź:
| | 1 | |
24x−4=24x*2−4=24x*( |
| )4 |
| | 2 | |
26 sie 22:30
Patryk:
a czemu nie może być
26 sie 22:41
Mila:
Przecież to jest to samo, nie obliczyłam potęgi, bo zostawiłam rachunki dla Ciebie.
Kończ zadanie.
26 sie 23:01
Patryk:
ale co dalej mam robić ?
26 sie 23:03
Mila:
Podstawienie do równania: 2
4x=t
26 sie 23:06
Patryk:
Ja się na to nie nadaję bo nie widzę rozwiązania.
26 sie 23:11
26 sie 23:13
26 sie 23:15
Patryk:
t=16
2
4x=16
2
4x=2
4
4x=4
x=1
26 sie 23:15
Mila:
No widzisz i udało się.
26 sie 23:20
Patryk:
ja tylko dokończyłem....
26 sie 23:22
52: Patryk spokojnie, niedługo widząc takie przykłady będziesz się uśmiechał, ponieważ od razu
pomysł na rozwiązane przyjdzie ci do głowy a teraz rób mnóstwo przykładów aż wejdzie to w krew
26 sie 23:24
Mila:
Pisz jeszcze jeden przykład, bo zaraz idę spac.
26 sie 23:26
Patryk:
3x+1+9x=108
3x+1+9x=108
3x*3+3x2=108 ? czy 3x*3+32x=108 ?
26 sie 23:32
52: druga wersja
26 sie 23:33
Mila:
9=32
9x= (32)x=32x
26 sie 23:35
Patryk:
To jak dalej
3x=t
26 sie 23:36
52: Tak, teraz zapisz równanie przy pomocy t.
26 sie 23:37
Patryk:
3t+...108 ?
26 sie 23:39
52: 32x=3x+x=3x*3x=t*t=t2
więc ?
26 sie 23:40
Mila:
Widzę znakomitą pomoc, to żegnam.
Dobranoc
26 sie 23:41
Patryk:
3t+t2=108
26 sie 23:41
52: Dobranoc

i kolorowych...
Tak
Patryk
teraz rozwiąż równanie z niewiadomą t
26 sie 23:42
Patryk:
Mila błagam ostatni przykład i już nic nie będę wstawiał
26 sie 23:43
Patryk:
3t+t2−108=0
Δ=441
√Δ=21
t1=−12
t2=9
3x=9
x=2
26 sie 23:45
52: Tak

Zawsze pamiętaj t>0

Ładnie
26 sie 23:46