Stosunek pola trójkąta do pola kwadratu
Maciek: Punkt K dzieli bok AB a punkt L dok DA kwadratu ABCD w stosunku 1:2. Stosunek pola trójkąta KCL
do pola kwadratu ABCD wynosi... ?
26 sie 18:10
tss:

11:18
26 sie 18:56
Maciek: Jakieś wyjaśnienie ?
26 sie 19:03
tss:
... pomyłka ... pola małych trójkątów to 11a
2/18 ... czyli trójkąta KCL to 7a
2/18
czyli .... 7:18 −
26 sie 19:16
pigor: ..., z warunków zadania :
| PΔKLC | | P□ABCD−PΔAKL−PΔCDL−PΔBCK | |
| = |
| = |
| P□ABCD | | P□ABCD | |
| | PΔAKL+ PΔCDL+ PΔBCK | |
= 1− |
| = |
| | P□ABCD | |
| | 12x*2x+12x*3x+12*2x*3x | | x2+32x2+3x2 | |
= 1− |
| = 1− |
| = |
| | 3x*3x | | 9x2 | |
| | 5,5 | | 55 | | 35 | | 7 | |
= 1− |
| = 1− |
| = |
| = |
| − szukany stosunek. ... |
| | 9 | | 90 | | 90 | | 18 | |
26 sie 19:58
Eta:
No i
pigor podał fajne "wyjaśnienie" ... czyt....
gotowiec
26 sie 20:00
pigor: ..., ale z jakimś pożytkiem tylko dla ...

chcących co
nieco

pomyśleć , gdyż dla takich − jak już − go (je) piszę ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a tak naprawdę to z myślą o ... mojej szufladzie; Twoje zdrowie
η
26 sie 20:11
Mila:

x− wspólna miara
a=3x
P
□=a
2=9x
2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔKLC=9x2−( |
| *x*3x+ |
| *2x*x+ |
| *2x*3x)= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
=9x2− |
| *(3x2+2x2+6x2)=9x2− |
| *11x2 |
| | 2 | | 2 | |
26 sie 20:13
Mila:
Masz trzy rozwiązania i nie zaglądasz?
26 sie 23:08