matura poprawka
ata124: Witam, mam pytanie czy za taki sposób rozwiązania dostanę jakiś punkt?
zad.31 (2 pkt)
dany jest ciąg arytmetyczny an okreslony dla n ≥1 w którym a5=22 oraz a10=47.Oblicz pierwszy
wyraz a1 i różnicę tego ciągu.
więc otrzymałam dobry wynik,ale nie wiem czy mi zaakceptują ten sposób rozwiązania:
22 ............ 47
a5 ............ a10
22+5=27 = a6
27+5=32 = a7
32+5=37 = a8
37+5=42 = a9
42+5=47 = a10
wniosek: R=5
22−5=17 a4
17−5=12 a3
12−5=7 a2
7−5=2 a1
odp: a1=2, R=5
26 sie 17:54
daras: dowiesz się wkrótce
26 sie 18:36
Piotr 10: Wg mnie dostaniesz maks. W końcu metoda prób i błędów też jest dobra
26 sie 18:37
ata124: dzięki za odpowiedź
daras tobie również przeokropnie dziękuję
26 sie 18:54
Eta:
| | a10−a5 | |
r= |
| = .........= 5 |
| | 10−5 | |
a
1=a
5−4r=.........=2
26 sie 20:06