matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Dejf:
√
15
W trójkącie ABC dane sa: AB=2 AC=4 oraz sin ∡BAC=
, oblicz dlugosc boku BC w
4
przypasku gdy ∡BAC ∊(90,180)
26 sie 14:09
pigor:
... , np. tak : z tw. cosinusów :
|BC|
2
=
4
2
+2
2
−2*4*2cos|∡BAC|= 20+16
√
1−
15
16
= 20+16*
1
4
=
24
, zatem
|BC|=
√
4*6
=
2
√
6
≈ 4,9 . ...
26 sie 15:59