Równanie
Jacek: Mam rozwiązać równanie
3)4
2x=9
x+1
4)2
x+1−3*2
x−2=80
5)3
2x*2
3x−2=6
x−2
Proszę o pomoc
26 sie 13:22
razor: To które na początek?
26 sie 13:23
Jacek: Niech będzie 1 bo nie wiem o co chodzi z tym 2x−2 w potędze jak się pozbyć ten −2
26 sie 13:24
Janek191:
| | 3 | |
1) ( |
| ) x − 1 = (34) 1 − x2 |
| | 9 | |
(3
−1)
x − 1 = 3
4 − 4 x2
3
− x + 1 = 3
4 − 4 x2
− x + 1 = 4 − 4 x
2
4 x
2 − x − 3 = 0
26 sie 13:27
razor: 3
(−1/2)*(2x−2) = 3
4−4x2
3
−x+1 = 3
4−4x2
−x+1 = 4−4x
2
4x
2−x−3 = 0
(x−1)(4x+3) = 0
26 sie 13:29
J: Lewą i prawą stronę przekształć do postaci potęgi liczby 3 i porównaj wykładniki.
26 sie 13:32
J: O... tak jak to zrobili koledzy...
26 sie 13:33
Jacek: Największą trudność sprawia mi ta czynność żeby sprowadzić do wspólnej podstawy później już
leci
26 sie 13:33
Jacek: W drugim doszedłem do czegoś takiego :
2x2=2x
2x2−2x=0
2x(x−1)=0
2x=0 v x−1=0 ⇔x=1
A wynik to x=−2, x=1 gdzie robię błąd?
26 sie 13:36
razor: | | 1 | |
16*( |
| )x2 = 24*2−2*x2 = 2−2x2+4 |
| | 4 | |
26 sie 13:38
J: Musiałeś źle przekształcić.
26 sie 13:39
Janek191:
4)
2
x + 1 − 3* 2
x − 2 = 80
2* 2
x − 3* 2
−2* 2
x = 80
2
x = 64 = 2
6
x = 6
=====
26 sie 13:39
Kacper: Janek ty jeszcze uczysz?
26 sie 13:47
Jacek: Tak i nadrabiam to co mnie ominęło bądź nie zrozumiałem ;c
26 sie 13:51
Jacek: Oj przepraszam źle przeczytałem nickname
26 sie 13:51
Janek191:
@Kacper
Nie − od 8 lat jestem na emeryturze
26 sie 17:11
pigor: ..., jeśli masz dobrze przepisany przykład, to np. tak:
5)
32x* 23x−2= 6x−2 /* 6
2−x=(3*2)
2−x i x∊R ⇒
⇒ 3
x+2* 2
2x= 1 ⇔ 9*3
x*4
x=1 ⇔ 12
x= 9
−1 ⇒
| | log12 | |
⇒ xlog12= −log9 ⇒ x= − |
| i z tablic lub na kalkulatorze. |
| | log9 | |
liczysz x. o ile ja gdzieś się nie ...
26 sie 17:32
27 sie 14:40
pigor: ...,

przepraszam; dzięki
Janek191 . ...
27 sie 15:14